Külföld

Felfegyvereznék a líbiai egységkormányt

24.hu
24.hu

2016. 05. 16. 18:10

Erre az Iszlám Állam elleni harc miatt van szükség, de még az ENSZ-nek is rá kell bólintania, az ország ellen ugyanis fegyverembargó van érvényben.
Korábban a témában:

Az Egyesült Államok és más világhatalmak készek fegyvereket szállítani Líbia nemzetközileg elismert kormányának az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni harcához. Az észak-afrikai ország ellen bevezetett ENSZ-fegyverembargóval kapcsolatban kivételeket sürgetnek – derült ki a bécsi Líbia-konferencia zárónyilatkozatából, amelyet nyilvánosságra hozatala előtt szerzett meg az AP hírügynökség.

Líbia jelenleg azért áll ENSZ-embargó alatt, hogy megakadályozzák a terroristákat és az ország ellenőrzéséért küzdő milíciákat a fegyverhez jutásban. A zárónyilatkozatot az Egyesült Államok mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának másik négy állandó tagja is aláírta, a bécsi konferencián résztvevő többi állammal együtt.

A nemzeti egységkormány bejelentette szándékát, hogy kivételi kérvényt terjeszt elő az ENSZ illetékes bizottságának, hogy beszerezhesse a szükséges fegyvereket és hadianyagot a terrorellenes harchoz.

Bécsben hétfőn több mint húsz állam magas rangú diplomáciai képviselői kezdtek tanácskozást a líbiai konfliktusról, John Kerry amerikai és Paolo Gentiloni olasz külügyminiszterek vezetésével. A megbeszéléseken az egységkormány vezetője, Fájez esz-Szarrádzs is részt vesz.

Az ENSZ által támogatott líbiai elnöki tanács jóváhagyta, hogy a kormány 18 minisztere hétfőn megkezdje munkáját, noha eddig nem kaptak támogatást a Tobrukban működő, a nemzetközi közösség által elismert parlamenttől. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.