Nagyvilág

Felfegyvereznék a líbiai egységkormányt

Erre az Iszlám Állam elleni harc miatt van szükség, de még az ENSZ-nek is rá kell bólintania, az ország ellen ugyanis fegyverembargó van érvényben.

Az Egyesült Államok és más világhatalmak készek fegyvereket szállítani Líbia nemzetközileg elismert kormányának az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni harcához. Az észak-afrikai ország ellen bevezetett ENSZ-fegyverembargóval kapcsolatban kivételeket sürgetnek – derült ki a bécsi Líbia-konferencia zárónyilatkozatából, amelyet nyilvánosságra hozatala előtt szerzett meg az AP hírügynökség.

Líbia jelenleg azért áll ENSZ-embargó alatt, hogy megakadályozzák a terroristákat és az ország ellenőrzéséért küzdő milíciákat a fegyverhez jutásban. A zárónyilatkozatot az Egyesült Államok mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának másik négy állandó tagja is aláírta, a bécsi konferencián résztvevő többi állammal együtt.

A nemzeti egységkormány bejelentette szándékát, hogy kivételi kérvényt terjeszt elő az ENSZ illetékes bizottságának, hogy beszerezhesse a szükséges fegyvereket és hadianyagot a terrorellenes harchoz.

Bécsben hétfőn több mint húsz állam magas rangú diplomáciai képviselői kezdtek tanácskozást a líbiai konfliktusról, John Kerry amerikai és Paolo Gentiloni olasz külügyminiszterek vezetésével. A megbeszéléseken az egységkormány vezetője, Fájez esz-Szarrádzs is részt vesz.

Az ENSZ által támogatott líbiai elnöki tanács jóváhagyta, hogy a kormány 18 minisztere hétfőn megkezdje munkáját, noha eddig nem kaptak támogatást a Tobrukban működő, a nemzetközi közösség által elismert parlamenttől. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik