pablo iglesias (Array)
Külföld

A választási szövetséggel előretörhet a spanyol újbalos Podemos

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 05. 10. 06:02

Közösen indul a június 26-i spanyol parlamenti választásokon a radikális változásokat követelő baloldali Podemos és az Egyesült Baloldal (IU) nevű politikai formáció, az előzetes együttműködési megállapodást hétfőn este kötötték meg Madridban. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a pártok így könnyen átvehetik a vezető szerepet a baloldalon a spanyol szocialista párttól (PSOE).

Az együttműködés részletei nem, de a céljai ismertek: a két baloldali párt azt reméli, hogy közösen indulva nagyobb esélyük van megnyerni a választásokat, és az első számú baloldali erővé válni Spanyolországban.

Narciso Michavila, a GAD3 nevű közvélemény-kutató cég vezetője az Antenna3 televíziós csatorna esti híradójában azt mondta: a legutóbbi felmérések a Podemos támogatottságának csökkenését mutatták, így a párt ezzel az együttműködéssel kívánja ellensúlyozni a kedvezőtlen tendenciát, mivel az Egyesült Baloldal népszerűsége viszont emelkedik.

A spanyol szociológiai kutatóintézet (CIS) által múlt héten közétett hivatalos adatok szerint ha most lennének a választások, a Podemos a szavazatok 17,7 százalékát, az Egyesült Baloldal 5,4 százalékát kapná meg. Közösen 23,1 százalékot érnének el. A szocialista párt ezzel szemben 21,6 százaléknyi szavazatot nyerne.

Ráadásul az a szavazatszámítási szisztéma (a Magyarországon is használt D’Hont módszer), amivel a leadott voksokból kiszámítják a pártok által elnyert képviselői helyeket, annál jobban kedvez a pártoknak, minél előrébb végeznek a rangsorban, vagyis arra lehet számítani, hogy együtt, több képviselői helyet tudnak megszerezni – fejtette ki a szakember, aki azt is kiszámolta, hogy ha már a december 20-i választásokon együtt indult volna ez a két párt, akkor 13-mal több képviselőt juttathattak volna be a törvényhozásba.

Akkor a Podemos a leadott szavazatok 20,7 százalékának megszerzésével 69 mandátumot nyert, az Egyesült Baloldal pedig 3,7 százalékkal két képviselőt küldhetett a parlamentbe.

Az elmúlt hónapok politikai patthelyzetének ismeretében elképzelhető, hogy ez az együttműködés sorsdöntő is lehet a jövőre nézve. A választásokat azért kell megismételni, mert a győztes konzervatív Néppárt (PP) nem szerzett kormányzóképes többséget, és a második helyen végzett szocialista párt sem tudott megállapodni a többi párttal arról, hogy támogassák hatalmi törekvéseit.

A felmérések mindenesetre sorozatosan azt mutatják, hogy a választások megismétlése nem segíti át a holtponton a spanyol belpolitikát, mivel a jelenlegihez hasonló erőviszonyokat jósol, azaz, hogy egyik párt sem lesz képes egyedül kormányozni, ezért ismét meg kell majd próbálniuk megállapodásra jutni.

(MTI, El País, El Mundo)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.