Külföld

Allahot is belevenné az új török alkotmányba az államfő

24.hu
24.hu

2016. 04. 26. 15:16

A kormánypárt szerint szó sincs arról, hogy vallási alapú lenne az új alaptörvény, amivel megszilárdítanák Erdogan hatalmát. Az ellenzék viszont tiltakozik és tüntet.

Az új török alkotmány nem fogja elveszíteni világi szellemiségét – jelentette ki az alaptörvényt előkészítő parlamenti bizottság kormánypárti elnöke, Mustafa Sentop a török parlament elnökének, Ismail Kahramannak azon kijelentésére, hogy „a leendő alkotmánynak nem kellene szekuláris irányultságúnak lennie”.

Kahraman szavai megdöbbentették a képviselőket, többen élesen elítélték. Sentop viszont saját egyéni véleménynek minősítette politikustársa megnyilatkozását. Hangsúlyozta: a kérdés még csak nem is került napirendre, a jelenlegi alkotmány esetében pedig nem a szekularizmussal, hanem a szöveg gyakorlati megvalósíthatóságával van probléma.

A házelnök hétfőn azt kifogásolta, hogy a mostani alaptörvényben nem szerepel Allah neve. Azt is elmondta, hogy az államnak az emberek szolgálatában kellene állnia, ehhez képest most Törökországban az alkotmány az államot védi, és a polgárokat állítja annak szolgálatába.

Recep Tayyip Erdogan jogi főtanácsadója szerint Kahraman szavai beleférnek a szólásszabadságba, de azt is elmondta, hogy a szekularizmus alapelve világosan helyet kap a javaslatban. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt ugyanakkor lemondásra szólította fel a házelnököt.

Kedden tüntetés is volt a török parlament előtt, az ellen tiltakozva, hogy a leendő alkotmány vallási alapú legyen. „Nem kérünk a saríából, a kalifátus alkotmányából” – kiabálták a demonstrálók. A rendőrség gumilövedékkel és könnygázzal oszlatta fel a tüntetést, sokakat őrizetbe vettek.

Az alkotmányreform keretében a kormánypártok nagyobb politikai hatalommal ruháznák fel Recep Tayyip Erdogan államfőt, az ellenzék viszont a demokratikus szabadságjogok és a kisebbségi jogok fejlesztését helyezné előtérbe. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MILAN, ITALY - OCTOBER 31:  A general view of the new Scientology Church is seen on the opening day on October 31, 2015 in Milan, Italy. The five-story, four-building, 258-windows, former headquarters of Philips and computer company Sun has been converted into a 10,000 square meter Scientology church and will be the largest of its kind in the world.  (Photo by Awakening/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.