Nagyvilág

Allahot is belevenné az új török alkotmányba az államfő

A kormánypárt szerint szó sincs arról, hogy vallási alapú lenne az új alaptörvény, amivel megszilárdítanák Erdogan hatalmát. Az ellenzék viszont tiltakozik és tüntet.

Az új török alkotmány nem fogja elveszíteni világi szellemiségét – jelentette ki az alaptörvényt előkészítő parlamenti bizottság kormánypárti elnöke, Mustafa Sentop a török parlament elnökének, Ismail Kahramannak azon kijelentésére, hogy „a leendő alkotmánynak nem kellene szekuláris irányultságúnak lennie”.

Kahraman szavai megdöbbentették a képviselőket, többen élesen elítélték. Sentop viszont saját egyéni véleménynek minősítette politikustársa megnyilatkozását. Hangsúlyozta: a kérdés még csak nem is került napirendre, a jelenlegi alkotmány esetében pedig nem a szekularizmussal, hanem a szöveg gyakorlati megvalósíthatóságával van probléma.

A házelnök hétfőn azt kifogásolta, hogy a mostani alaptörvényben nem szerepel Allah neve. Azt is elmondta, hogy az államnak az emberek szolgálatában kellene állnia, ehhez képest most Törökországban az alkotmány az államot védi, és a polgárokat állítja annak szolgálatába.

Recep Tayyip Erdogan jogi főtanácsadója szerint Kahraman szavai beleférnek a szólásszabadságba, de azt is elmondta, hogy a szekularizmus alapelve világosan helyet kap a javaslatban. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt ugyanakkor lemondásra szólította fel a házelnököt.

Kedden tüntetés is volt a török parlament előtt, az ellen tiltakozva, hogy a leendő alkotmány vallási alapú legyen. „Nem kérünk a saríából, a kalifátus alkotmányából” – kiabálták a demonstrálók. A rendőrség gumilövedékkel és könnygázzal oszlatta fel a tüntetést, sokakat őrizetbe vettek.

Az alkotmányreform keretében a kormánypártok nagyobb politikai hatalommal ruháznák fel Recep Tayyip Erdogan államfőt, az ellenzék viszont a demokratikus szabadságjogok és a kisebbségi jogok fejlesztését helyezné előtérbe. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik