Külföld

Törökországból fizetik a németországi mecsetek hitszónokait

24.hu
24.hu

2016. 04. 24. 17:13

Ausztriából már kitessékelték a külföldről pénzelt hitszónokokat, akik az integrációt veszélyeztetik.

Törökország politikai befolyása alatt áll csaknem ezer németországi mecset, több millió muzulmán vallási életét befolyásolják az Ankarából fizetett hitszónokok – írta a Welt am Sonntag.

A Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója nevű szervezet, amely 900 németországi vallási közösséget fog össze, közvetlenül a török állami vallásügyi hatóság irányítása alatt áll. A török hatóság jelentőségét mutatja, hogy költségvetése mintegy 600 milliárd forint, és 120 ezer munkatársat foglalkoztat.

A németországi szervezet elismerte, hogy nagyjából 970 olyan hitszónok dolgozik a hálózatához tartozó mecsetekben, akiket a török állami vallásügyi hatóság küldött az országba. Előfordul az is, hogy a török diktátort, Erdogant támogató propagandát folytatnak, vagy antiszemita megnyilatkozásokat tesznek.

Abdel-Hakim Ourghi, a freiburgi egyetem vallástudósa szerint az erdogani vallásfelfogás több alapvető kérdésben – köztük az erőszak alkalmazása, vagy a férfi-nő viszony tekintetében – rendkívül konzervatív, az iszlám VII. századi állapotának megfelelő felfogáson alapszik, és a radikalizálódás előszobáját jelenti. A kutató szerint veszélyezteti a társadalmi integrációt, ha a németországi törökök hitéletét külföldről határozzák meg.

Joachim Hermann bajor belügyminiszter, a CSU politikusa azt mondta: elkerülhetetlenül konfliktusokhoz vezet, hogy a szervezet a török politikai felfogást közvetíti. Szerinte az iszlám hitszónokok képzését a német állam felügyelete alá kellene vonni. Hozzátette: pártja elutasít mindenféle külföldi politikai-vallási hittérítést, mert ez a tevékenység akadályozza a bevándorlók beilleszkedését.

A Welt am Sonntag felidézte, hogy Ausztriában nemrég olyan törvényt alkottak, amelyek értelmében a külföldről fizetett hitszónokokat gyakorlatilag kiutasítják azzal, hogy nem hosszabbítják meg vízumukat. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.