Külföld

Túl messzire mennek a német terrorelhárító szabályok

24.hu
24.hu

2016. 04. 21. 09:35

A német alkotmánybíróság szerint a terrorelhárító tevékenységről szóló jogszabály több részlete ellentétes az alaptörvénnyel, ezért módosításra kötelezték a kormányt. 2018. június 30-ig adtak időt az átdolgozásra.

A testület szerint ugyan a jogszabályok alapvetően megfelelnek az alkotmányosság feltételeink, mégis túl messzire mennek és hiányoznak belőlük a magánélet védelmét szolgáló biztosítékok. A terrorelhárítás a demokrácia és az alapvető jogok védelmét szolgálja, de ezt a tevékenységet csak a többi, ugyanúgy fontos alkotmányos elvvel összhangban szabad végezni.

A testület elsősorban a lakások, ingatlanok, titkos megfigyeléseket szabályozó előírásokban, illetve az „online házkutatás” szabályaiban talált aránytalanságot. Azt is kifogásolják, hogy a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) megoszthatja a titkos megfigyeléssel szerzett adatokat.

A szövetségi belügyminiszter elmondta, nem ért egyet az alkotmányosság egyes megfontolásaival és úgy véli, a testület döntése

nem könnyíti meg a nemzetközi terrorizmus elleni harcot.

Azonban az ítélettel

együtt kell élni és végre kell hajtani.

A BKA elnöke szerint el kell kerülni, hogy a bürokratikus szabályok hátráltassák a hatóság munkáját, és mivel Európában a továbbra is magas a terrorfenyegetettség, fontos, hogy a BKA rendelkezzen hatékony eszközökkel a terror elleni küzdelemhez.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.