Nagyvilág

Egy nap alatt több mint 200 menedékkérő érkezett Görögországba

Az elmúlt 24 órában 214 menedékkérő érkezett Törökországból a görög szigetekre, jelentette be az athéni válságstáb csütörtök reggel. A menekültek száma az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett: vasárnap 30, hétfőn 66, kedden 150, míg szerdán 176 ember érkezését regisztrálták.

A menekültek és menedékkérők száma azonban még így is alacsonyabb, mint az elmúlt hónapokban. Márciusban naponta átlagosan 870, februárban pedig csaknem 2000 ember tette meg az utat az Égei-tengeren Európába az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint.

Az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás március 20-ai hatályba lépése óta menedékkérelem híján az újonnan érkezőket visszatoloncolhatják Törökországba. Eddig 325 embert küldtek vissza, mert már Görögországban szinte mindenki menekültstátusért folyamodott, és az ő sorsuk csak a kérelem elbírálása után dől el. A kérelmek feldolgozása mindazonáltal akadozik, és a görög hatóságok többször hangsúlyozták, hogy haladéktalanul szükségük van az Európai Unió által ígért menedékjogi szakértőkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik