Nagyvilág

Megfejhetik Iránt a terrorizmus áldozatainak rokonai

Két Hebollah-merénylet miatt perelték be Iránt évekkel ezelőtt, és most úgy tűnik, a korábban befagyasztott iráni kétmilliárd dollárból kárpótolhatják az áldozatok hozzátartozóit.

Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdai ítéletében utat engedett annak, hogy befagyasztott iráni alapokból csaknem 2 milliárd dolláros kártérítést fizessenek a terrorizmus áldozatainak és hozzátartozóiknak.

A per érinti a Hezbollah libanoni síita milícia által az amerikai tengerészgyalogosok bejrúti laktanyája ellen 1983-ban elkövetett merénylet, valamint a szaúd-arábiai Hobarban a Hezbollah által 1996-ban felrobbantott lakóházak ügyét is. Bejrútban 241 amerikai veszette életét, a hobari merényletnek pedig 20 halottja és 372 sebesültje volt.

A hozzátartozók, akik a Hezbollah állami támogatásával vádolták Iránt, 2007-ben pert nyertek Teherán ellen. Egy New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság 2014-ben helybenhagyta az ítéletet.

Az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be a Bank Markazi, Irán központi bankja. A pénzintézet azt kifogásolta, hogy az amerikai kongresszus 2012-ben – még az ügy fellebbviteli szakaszának lezárása előtt – olyan törvénymódosítást fogadott el, ami lehetővé tette, hogy a hozzátartozók hozzáférhessenek a Citibankban őrzött eszközeihez. A pénzre jelenleg egy bíróság által kinevezett vagyonkezelő felügyel.

Az amerikai legfelsőbb bíróság 6-2 arányban, szerdán elfogadott ítélete értelmében a kongresszus nem lépte túl hatáskörét, amikor elfogadta a törvénymódosítást. Ruth Bader Ginsburg bíró szerint a szabályozást “úgy alkották meg, hogy segítse a szövetségi bírói ítéletek végrehajtását” és “nem sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, ami a független igazságszolgáltatás szerepét védi”.

Az AP hírügynökség megjegyezte, a kongresszus az elmúlt húsz évben többször is úgy módosította a törvényt, hogy az államok által támogatott terrorizmus okozta jogsértések ellen könnyebben pert nyerhessenek az áldozatok. Irán mindeddig megtagadta a korábban hozott ítéletek végrehajtását. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik