Nagyvilág

Vízumháború törhet ki az EU és az USA között

vízum (vízum)
vízum (vízum)
Az USA még mindig kivételezik egyes EU-tagállamokkal abban, hogy kell-e a polgáraiknak vízum a belépéshez. Két évet várt az EU, de most bekeményít.

Miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy egyes európaiak nem léphetnek be az USA területére vízum nélkül, az Európai Unió is közölte, morfondírozik azon, hogy az amerikaiakkal szemben bevezesse a vízumkötelezettséget – írja a Telegraph.

Épp a mi térségünkre vonatkozik az az előírás, hogy más követelményeknek kell megfelelnie egy nyugat- és egy kelet-közép-európai utazónak, ha az Államokba megy. Szigorúbbak a feltételek pl. a lengyelekkel, horvátokkal, ciprusiakkal, bolgárokkal és románokkal szemben is. Kanada Romániával és Bulgáriával szemben tart fenn vízumkötelezettséget, de a távol-keleti Brunei is szelektál a tagállamok közt.

Az EU már 2014-ben megkérte Washingtont, hogy két éven belül a többi tagállamnál is oldja fel a beutazási korlátozásokat, de ez nem történt meg. Az Európai Bizottság ezért arra fogja kérni az Európai Parlamentet és az Európai Tanácsot, hogy dolgozzon ki javaslatokat a viszontválaszra.

Az EU-nak a cikk szerint nagyrészt közös a vízumpolitikája. Vízummal utazhatnak csak be az indiaiak, a kínaiak vagy az oroszok, míg pl. az USA, Kanada és Ausztrália állampolgárainak nem szükséges ez. Ahogy Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos elmondta, a reciprocitás elve alap az EU-ban: ha egy államba vízummentesen lehet utazni az EU-s polgároknak, akkor az adott állam polgárai is így jöhetnek be az unió területére.

Az már csak hab a tortán, hogy az USA nemrég vezette be azt a szabályt, hogy az az európai, aki az elmúlt öt évben Iránban, Irakban, Szudánban vagy Szíriában járt, vízumért kell, hogy folyamodjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik