Nagyvilág

Kardashian megkapta a magáét Azerbajdzsántól

Mindenki maradjon a kaptafánál - üzente Azerbajdzsán amerikai nagykövete Kim Kardashiannak, aki békét akar Hegyi-Karabahban. Küzdenek az azeriek az erős örmény lobbival.

Forró pontba nyúlt bele Kim Kardashian, az USA örmény származású reality-sztárja: értékelni merte a nemrég fellángolt hegyi-karabahi konfliktust – írja a Foreign Policy. A lap szerint meg is jött a válasz Azerbajdzsán amerikai nagykövetétől, aki azt mondta:

Ő nagyon híres és szeretett a rajongói körében, de a háború és béke ügyei egy kissé túl komolyak egy valóságshow-s tévésztárnak. Én személyesen nagyon rossz reality-sztár lennék, szóval próbálok nem belépni olyan területekre, amik nem ismerősek.

Kardashian bűne az volt, hogy kitett egy képet örmény helikopterekkel, tankokkal, katonákkal, és odaírta, hogy mindenkiért imádkozik Örményországban és a világban, meg hogy legyen béke. Félmillió lájk jött a posztra, de sok kommentelő Azerbajdzsánt éltette. Érdekesség, hogy Kardashian és férje, Kanye West tavaly utaztak örmény földre.

Praying for everyone in Armenia and all around the world! #PrayForPeace 🇦🇲

Kim Kardashian West (@kimkardashian) által közzétett fénykép, 2016. Ápr 4., 15:38 PDT


A karabahi háború több tízezer áldozatot követelt a kilencvenes évek elején, majd 1994-ben tűzszünet vetett véget az ellenségeskedésnek. Hegyi-Karabah kikiáltotta a senki által el nem ismert függetlenségét, azóta pedig kis összezördülések jellemezték a térséget. Múlt pénteken aztán fellángoltak a harcok.

Az azeriek a Foreign Policy szerint kivannak arra, hogy az erős amerikai örmény lobbi befolyásolja az amerikai közvéleményt a kérdésben. Például sokszor vallási konfliktusként mutatják be azt, mivel az azeriek muszlimok, az örmények pedig keresztények, holott tisztán területi vita áll a háttérben. Az olajpénzből azonban Azerbajdzsán nagy kampányba kezdett, mondván ők Izrael és az USA barátai, a terrorizmus ellenségei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik