Nagyvilág

Karabahi harcok: egyre több az áldozat

Folytatódó örmény-azeri harcokról és egyre több elesett katonáról érkeznek hírek a kaukázusi Hegyi-Karabahból, a szemben álló felek szemlátomást erősen eltúlozzák egymás veszteségeit, és egymást vádolják lakott területek ágyúzásával.

Az azeri védelmi minisztérium kedd reggeli közleménye szerint az elmúlt két nap harcaiban 16 azeri katona halt meg, örmény oldalon viszont egy nap leforgása alatt hetven katona esett el, és közel húsz haditechnikai eszköz semmisült meg.

Az éjszaka folyamán is feszült volt a helyzet a frontvonalon, az örmények folytatták a környékbeli települések lövetését, közölte a tárca.

Az örmény védelmi minisztérium reggeli összegzésében viszont azt írta, hogy a karabahi “hadsereg” a harcok kirobbanása óta húsz katonáját vesztette el, 26-an eltűntek, 72-en megsebesültek. A halottak között van négy civil, köztük egy gyerek. A karabahiak hét harckocsija semmisült meg. Jereván szerint az azeriek viszont 300 katonát, 18 harckocsit, két helikoptert, három páncélozott gyalogsági járművet és hat pilóta nélküli repülőgépet vesztettek, és jelenleg egyetlen hegyi-karabahi település sincs az ő kezükön.

Arcrun Ovanniszján, a védelmi tárca szóvivője azt mondta, hogy az azeriek egyre nagyobb kaliberű fegyvereket vetnek be, és keddre virradóra előfordult, hogy Szmercs típusú nehéz rakéta-sorozatvetőket és izraeli gyártmányú csapásmérő drónokat használtak.

Vagif Gyargjahli, az azeri védelmi minisztérium szóvivője elismerte, hogy Azerbajdzsán rendelkezik Szmercs típusú fegyverekkel, ezeket azonban nem vetették be “egyelőre” a harcokban.

Jereván korábban hangsúlyozta, hogy nem vesz részt a fegyveres konfliktusban, a hegyi-karabahi erők harcolnak az azeri katonák ellen.

Az újabb, szokatlan hevességű fegyvereses konfliktus április 2-ára virradóra robbant ki Hegyi-Karabah Azerbajdzsánnal közös határán, és azóta folytatódnak az összecsapások, holott Moszkva és Washington is a harcok azonnal beszüntetésére szólított fel hétfőn.

A többségében örmények lakta terület az 1990-es évek elején – Örményország támogatásával vívott – véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig tartó háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Karabah függetlenségét, de ezt csak néhány ország ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. Az örmény államfő hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a fegyveres konfliktus további kiéleződése előre nem látható és visszafordíthatatlan következményekhez vezethet, köztük egy nagyszabású háborúhoz is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik