Nagyvilág

Nem jött be a konzervatívok terve: marad az “egy ember- egy szavazat” elv

Az amerikai Legfelső Bíróság egyhangúan döntött: érvényben marad az egy ember – egy szavazat elve a választásokon. A különböző szövetségi államoknak ugyan joguk van átszabni a választási körzeteket, de csakis a lakosság lélekszámát vehetik alapul.

A határozata kötelező érvényű, a meghozott döntéssel egy három éve húzódó vitára sikerült pontot tenni. Az első vélemények szerint ezzel egyértelműen a konzervatívok szenvedtek vereséget. A republikánusok ugyanis úgy szerették volna átrajzolni a texasi választási körzeteket, hogy a fehér többségű területeknek kedvezzenek.

A Legfelső Bíróság azonban ezt alkotmányellenesnek ítélte, így érvényben maradt az „egy ember – egy szavazat” elv

A republikánusok ezen keresetükkel az egyre növekvő spanyolajkú népesség voksolási lehetőségeit szerették volna csökkenteni. Az Egyesült Államokban ugyanis az illegális bevándorlóknak és gyermekeiknek, börtönbüntetésüket töltőknek, vagy mentális betegségben szenvedőknek nincsen szavazati joga.

A jelenlegi választójogi törvény szerint viszont a szövetségi államoknak a lakosság lélekszáma alapján kell kijelölniük a választási körzethatárokat: vagyis ebbe beleszámítanak a nem szavazók is. A republikánusok pedig éppen azt szerették volna elérni, hogy csakis a szavazati joggal rendelkezők lélekszáma számítson.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik