Nagyvilág

Bíróság elé állítják a diákverő rendőrt

Szándékos erőszak miatt vádat emeltek Franciaországban szombaton az ellen a rendőr ellen, aki múlt héten bántalmazott egy gimnazistát a munkajogi reform elleni egyik tüntetésen.

A 26 éves férfit csütörtökön vették őrizetbe, 48 órás kihallgatás után szabadon engedték, és májusra idézték be a párizsi büntetőjogi bíróságra.

Egy közösségi oldalon a múlt heti tüntetésekről megjelent felvételen az egyik párizsi gimnázium közelében egy 15 éves fiú fekszik a földön, miközben egy rendőr azt kiabálja neki, hogy keljen fel. Miközben a két rendőr által lefogott fiatal megpróbál felállni, az egyik megüti. Ez ellen a rendőr ellen indult az ügyészségi vizsgálat.

A rendőrt pénteken szembesítették a 15 éves fiúval, egy olyan vizsgálat is indult ellene, amelynek eredményeképp feltehetően addig eltiltják hivatásának gyakorlásától, amíg ügyében megszületik a bírósági ítélet.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter felháborodásának adott hangot, és közigazgatási vizsgálatot is elrendelt a rendőrségnél. A párizsi prefektúra azt állítja, hogy a gimnazisták megdobálták a rendőrségi járműveket és erőszakoskodtak, ezért léptek fel ellenük. Másnap a diákok két rendőrőrs bejáratát is megdobálták és megpróbálták betörni az épület ablakait.

A párizsi ügyészség egyébként egyik másik vizsgálatot is indított, miután két másik felvétel is felkerült az internetre, amelyen egy civilbe öltözött rendőr arcát eltakarva és kapucnit viselve gumibottal ütlegel diákokat azelőtt a gimnázium előtt, ahol március 24-én megütötte a vád alá helyezett rendőr az egyik fiatalt.

A középiskola tanulói pénteken további két feljelentést tettek. Egyiküket a tüntetések napján előállították és eljárást indítottak ellene, mert részt vett az incidensekben. A diák azért tett feljelentést, mert a kihallgatásán a rendőrök állítólag erőszakoskodtak vele.

A diákok és a szakszervezetek márciusban négy tiltakozónapot szerveztek a készülő munkajogi reform ellen. A százezrek részvételével rendezett országos felvonulásokat több helyen is incidensek kísérték, miután rendbontók keveredtek a tömegbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik