Nagyvilág

Rendőri visszaélésekhez vezethet a franciaországi szükségállapot

Egy hatéves gyermek fejsérülést szenvedett, amikor a rendőrök rátörték szobája ajtaját. Később kiderült, hogy rossz címre mentek.

Rendőri túlkapásokhoz vezethet a Franciaországban kihirdetett szükségállapot, ezért szorosan figyelemmel kell követni a műveleteket – közölték jogvédő csoportok. A terrortámadás után megsokszorozódott az olyan esetek száma, amikor az emberekre az éjszaka közepén rátörték az ajtót, átkutatták lakásukat, megbilincselték az ott lakókat és bármilyen bírói döntés nélkül házi őrizetbe helyeztek embereket.

Ellehetetlenítették a munkáját

Annak ugyanakkor, hogy a kormány órákkal a párizsi terrortámadás után kihirdette a szükségállapotot, nagy a társadalmi támogatottsága. Ez a francia kabinet szerint létfontosságú, hogy kezelni tudják a terrorfenyegetettséget. A gyakorlatban ezzel szabad kezet kap a belügyminisztérium és a helyi hatóságok. A párizsi támadás óta 1233 házkutatást tartottak, 165 embert tartóztattak le, 230 fegyvert elkoboztak és 266 embert helyeztek házi őrizetbe.

Ügyvédek és jogvédő csoportok szerint nyomon kell követni a hatóságok lépéseit, hogy a válságintézkedéseknek ne essenek áldozatául ártatlan emberek és ne a muzulmán közösség egésze ellen irányuljanak az akciók. Az egyik muszlim szervezet vezetője, amely rabok segítésével foglalkozik, azt mondta: ellehetetlenítették a munkáját, mert naponta négyszer jelentkeznie kell a rendőrségen és nem teheti ki a lábát az otthonából este kilenc és reggel fél nyolc között. Hozzátette, hogy büntetlen az előélete és nem követett el semmit.

Attól, hogy imaszoba van az étteremben, még nem radikális

Egy étteremtulajdonos arról számolt be, hogy szombat este harminc gépfegyveres, pajzsos rendőr rontott be a vendéglőjébe, ahol ráparancsoltak az ott vacsorázókra, hogy maradjanak mozdulatlanok és tegyék a kezüket az asztalra. Ezután betörték az ajtókat annak ellenére, hogy odaadták volna a kulcsokat. Fél órával később távoztak a rendőrök és csak annyit mondtak, hogy „további szép estét”. Az étterem a muszlim étkezési előírások szerint működik és imaszoba is van benne. Nabil Ennasri, a Francia Muszlimok Közösségének tagja azt mondta: attól, hogy egy étterem halal minősítésű és van benne imaszoba, még egyáltalán nincs köze a radikalizációhoz. „Ennyi erővel be kéne zárni több millió muzulmánt” – közölte.

Egy toulouse-i repülőtéri biztonsági őr arról számolt be, hogy az éjszaka közepén fegyveres rendőrök törtek be az otthonába, a felesége azt hitte, terroristák, és a földre borulva zokogta, hogy ne öljék meg. Nizzában pedig egy hatéves gyermeket fejsérüléssel kezelnek kórházban, amit akkor szenvedett el, amikor betörték a szobája ajtaját a rendőrök. Később ráadásul kiderült, hogy rossz címre mentek.

Bernard Cazaneuve belügyminiszter egy iszlamofóbia-ellenes szervezet nyomására nyilatkozatot tett arról, hogy nem tűr meg semmilyen olyan akciót, ami nem tiszteli a jogállamiságot. Egy bizottságot is felállítottak az ügyek nyomon követésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik