Nagyvilág

Terror Brüsszelben: „Reggel óta visítanak a rendőrségi szirénák”

A kedd reggeli brüsszeli terrortámadások utóhatásai egy magyar családot is érintenek. Brüsszel egyik nyugodt övezetében élnek féléves kisfiúkkal. Mivel a férj reptéri személyszállítással foglalkozik, teljesen felbolydult az életük. Az ágyban érte őket a robbantások híre.

Emőke és Csaba még aludtak Woluwe Saint Lambert-i (Brüsszel egyik kerülete) otthonukban, amikor megcsörrent a férj telefonja. Csaba reptéri személyszállítással foglalkozik, ezért az elsők között ért el hozzá a kedd reggeli robbantások híre.

Teljesen lefagytunk, amikor meghallottuk, mi történt, de az az igazság, hogy szinte csak most fogtam fel a helyzet súlyosságát. Reggel a kisfiam, Danika lázas volt, és inkább azzal voltam elfoglalva

-meséli Emőke.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

A férfi Charleroi-ba és Zaventemre is visz járatokat. Vállalkozásában három kisbusszal menetrendszerűen szállítják az utasokat, főként magyarokat, de tavaly ősz óta külföldieket is.

Csaba ma reggel óta szinte le sem tudta tenni a telefont, az utasok megállás nélkül hívják.

Folyamatosan csörög a mobilja, alig tudok beszélni vele, próbálják átszervezni a transzfereket a lezárásokhoz és a járatindulásokhoz képest. Vannak címek, ahová nem tudnak kimenni, mert lezárták a környéket. Én egyébként úgy látom, hogy kétféle ember van, az, aki lemondja az utat, a másik meg már most repülne messze innen

-mondja Emőke.

A férj saját magáért nem aggódik, menetrendszerűen közlekedő kisbuszait nem fogja lemondani, de a családját nagyon félti.

Csaba már az őszi terrorkészültségnél is arra kérte a feleségét, hogy maradjanak otthon Danival. Akkor három napig nem mentek az utcára. A helyzet most is ugyanez lesz.

Lakóhelyük békés, nyugodt övezet, de tőlük nem messze, 15-20 perc sétára az európai negyedben hihetetlen nagy a káosz. Az édesanya elmondása szerint le is zárták a területet, úgyhogy az ő környékükön ma délelőtt szinte a madár se járt.

Woluwe Saint Lambert szinte teljesen kihalt a lezárások miatt
Woluwe Saint Lambert szinte teljesen kihalt a lezárások miatt

Az autópálya viszont nagyon közel van hozzánk, onnan szűrődik be a fennforgások zaja. Az az igazság, hogy én nem vagyok túl aggódós, de folyamatosan hallom a rendőrségi szirénákat, és ez nagyon aggasztó. Féltem a kisfiamat.

Persze nem mindenki higgadt, folytatja a lány.

Látom, h sokan kiborultak, a barátnőm totál sokkban van, mert a párja Zaventemen dolgozik a Ryanairnél. Szerencsére most szabadnapos.

A család húsvétra szeretne hazarepülni Budapestre, és ettől a terrortámadások sem tartják vissza őket. Emőke saját szavaival élve

akkor lesz nyugodt, ha már magyar földön lesznek. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik