Brüsszel, 2016. március 22.
Mentõsök egy sebesültet visznek hordágyon a brüsszeli Maelbeek nevû metróállomáson, miután robbantás történt a helyszínen 2016. március 22-én. Legkevesebb huszonegy halálos áldozata van Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülõtéren és a metróállomáson történt reggeli robbantásoknak Pierre Meys, a belga fõváros tûzoltóságának szóvivõje szerint. (MTI/AP/Virginia Mayo)
Külföld

Terror Brüsszelben: „Reggel óta visítanak a rendőrségi szirénák”

Haszon Zsófia
Haszon Zsófia

újságíró. 2016. 03. 22. 19:16

A kedd reggeli brüsszeli terrortámadások utóhatásai egy magyar családot is érintenek. Brüsszel egyik nyugodt övezetében élnek féléves kisfiúkkal. Mivel a férj reptéri személyszállítással foglalkozik, teljesen felbolydult az életük. Az ágyban érte őket a robbantások híre.
Korábban a témában:

Emőke és Csaba még aludtak Woluwe Saint Lambert-i (Brüsszel egyik kerülete) otthonukban, amikor megcsörrent a férj telefonja. Csaba reptéri személyszállítással foglalkozik, ezért az elsők között ért el hozzá a kedd reggeli robbantások híre.

Teljesen lefagytunk, amikor meghallottuk, mi történt, de az az igazság, hogy szinte csak most fogtam fel a helyzet súlyosságát. Reggel a kisfiam, Danika lázas volt, és inkább azzal voltam elfoglalva

-meséli Emőke.

Fotó: Facebook

A férfi Charleroi-ba és Zaventemre is visz járatokat. Vállalkozásában három kisbusszal menetrendszerűen szállítják az utasokat, főként magyarokat, de tavaly ősz óta külföldieket is.

Csaba ma reggel óta szinte le sem tudta tenni a telefont, az utasok megállás nélkül hívják.

Folyamatosan csörög a mobilja, alig tudok beszélni vele, próbálják átszervezni a transzfereket a lezárásokhoz és a járatindulásokhoz képest. Vannak címek, ahová nem tudnak kimenni, mert lezárták a környéket. Én egyébként úgy látom, hogy kétféle ember van, az, aki lemondja az utat, a másik meg már most repülne messze innen

-mondja Emőke.

A férj saját magáért nem aggódik, menetrendszerűen közlekedő kisbuszait nem fogja lemondani, de a családját nagyon félti.

Csaba már az őszi terrorkészültségnél is arra kérte a feleségét, hogy maradjanak otthon Danival. Akkor három napig nem mentek az utcára. A helyzet most is ugyanez lesz.

Lakóhelyük békés, nyugodt övezet, de tőlük nem messze, 15-20 perc sétára az európai negyedben hihetetlen nagy a káosz. Az édesanya elmondása szerint le is zárták a területet, úgyhogy az ő környékükön ma délelőtt szinte a madár se járt.

Woluwe Saint Lambert szinte teljesen kihalt a lezárások miatt

Az autópálya viszont nagyon közel van hozzánk, onnan szűrődik be a fennforgások zaja. Az az igazság, hogy én nem vagyok túl aggódós, de folyamatosan hallom a rendőrségi szirénákat, és ez nagyon aggasztó. Féltem a kisfiamat.

Persze nem mindenki higgadt, folytatja a lány.

Látom, h sokan kiborultak, a barátnőm totál sokkban van, mert a párja Zaventemen dolgozik a Ryanairnél. Szerencsére most szabadnapos.

A család húsvétra szeretne hazarepülni Budapestre, és ettől a terrortámadások sem tartják vissza őket. Emőke saját szavaival élve

akkor lesz nyugodt, ha már magyar földön lesznek. 

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Puccsnak titulálta a brazil elnök az ellene benyújtott indítványt
US President Barack Obama delivers a speech at the Gran Teatro de la Habana in Havana on March 22, 2016. President Barack Obama said that Cubans should be free to speak without fear, should not be detained for their thoughts and should embrace democracy, in a speech televised across the Communist-run island Tuesday.   AFP PHOTO/ Nicholas KAMM / AFP / NICHOLAS KAMMObama eltemette a hidegháború utolsó maradványát