Nagyvilág

Kétezer menekültnek sikerült megkerülni a görög-macedón kerítést

Körülbelül 1000 migráns, köztük sok gyerek indult el Idomeni menekülttáborából, hogy átkelési lehetőséget keressenek a görög-macedón határon felállított kerítésen keresztül – számolt be a BBC. Mikor az embertömeg elérte a határszakaszon lévő folyót, egymásba kapaszkodtak emberi láncot alkotva, így próbálták segíteni egymást a sodrásban. A menekültek azt mondták: lyukat akarnak találni a határon felállított szögesdrót-kerítésen.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint nem sokkal a kitörés után a görög rendőrség körbevette a csoportot, de összecsapásokról nem érkeztek hírek. A Russia Today élőben közvetíti az eseményeket:

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: 14 ezer ember rekedt az idomeni menekülttáborban, ahol az utóbbi napok esőzései miatt egyre rosszabb körülményekkel kellett szembenézniük.

Hétfőn a macedón rendőrség jelentése szerint két férfi és egy nő holttestét találták meg a Suva folyóban.

Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu
Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu

Az Origo cikke szerint a menekültek között egy levél terjed, amiben arról informálják egymást, hogy bár Idomeni közelében le van zárva a határ, öt kilométerrel odébb viszont már nem. A levél arra biztatja a menekülteket, hogy nagyobb csoportokban vágjanak neki az útnak, mivel a kisebb csapatokat elkapják, viszont ha több ezren vannak, nem tudják őket megállítani a hatóságok.

A 24.hu fotóriportere, Neményi Márton helyszíni riportban számolt be a 15 ezer Idomeniben rekedt menekült életkörülményeiről és arról, hogy mit csinál a kiszolgáltatott embertömeg, amikor a média nem mutatja őket. Nemrégiben Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőt a migrációs válsághelyzet elrendelése után arról kérdeztük: kész-e a magyar rendőrség és hadsereg határaink védelmére.

UPDATE: A Reuters hírügynökség fotósának beszámolója alapján az MTI arról ír, hogy mintegy kétezer migráns elhagyta a sátortábort, és a határkerítést megkerülve macedón területre lépett. A macedón rendőrségi szóvivő szerint néhány száz emberről van szó, és a rendőrség intézkedik az illegális határátlépők visszaküldéséről görög területre.

Sztojan Nenov, a Reuters fotósa elmondta: a migránsok többórás gyaloglás után, a kerítést megkerülve jutottak be macedón területre, ahol a macedón rendőrök többeket közülük katonai teherautókra ültettek, de nem tudni, hová viszik őket. A rendőrségi szóvivő szerint a rendőrség és a hadsereg megerősíti a biztonságot a határ kritikus pontjain.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik