WASHINGTON, DC - OCTOBER 01:  President Barack Obama speaks at a press conference on October 1, 2015 in Washington, DC. According to reports, 10 were killed and 20 injured when a gunman opened fire at Umpqua Community College in Roseburg, Oregon. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Külföld

Obama beszólt a megosztó politikát hirdetőknek

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 13. 08:24

Obama a feszültségkeltés kerülésére figyelmeztette az elnökjelöltségért küzdő politikusokat.

Az amerikai elnök a Donald Trump chicagói kampánygyűlésén történt előző napi verekedések után arra figyelmeztette az elnökjelöltségre pályázó politikusokat, hogy kerüljék a feszültségkeltést és az inzultusokat. Barack Obama elnök a Demokrata Párt egyik texasi pénzgyűjtő rendezvényén beszélt.

A közhivatalért versengőknek arra kell összpontosítaniuk, hogyan csinálhatjuk jobban a dolgokat, s nem inzultusokkal, iskolás kötekedésekkel, tények gyártásával kell foglalkozniuk, nem rasszista és hitbéli ügyekben megosztó politikát kell hirdetniük.

Az elnök úgy említette Trumpot: “az alak, aki biztos benne, hogy én Kenyában születtem”. Szerinte az ingatlanmágnás “az esszenciája mindannak, ami az elmúlt évtizedben a Republikánus Pártban történt”. Obama úgy fogalmazott: “a republikánusok azt az üzenetet táplálták, hogy a kompromisszum árulás, hogy a másik fél nem egyszerűen hibázik, hanem egyenesen tönkreteszi az országot. Vagy hazaárulást követ el”.

A republikánusok vezető elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump pénteki chicagói kampányrendezvényén Trump hívei és ellenfelei között összetűzésekre került sor, ezért Trump elnapolta a gyűlést. Két rendőr megsérült, öt tüntetőt letartóztattak. Kaotikus viszonyok uralkodtak Donald Trump szombaton Ohióban és Missouriban tartott kampányrendezvényein is.

Az ohiói Daytonban az elnökjelölt-aspiráns éppen elkezdte beszédét, amikor valaki felugrott a pódiumra és megragadta őt. A titkosszolgálatnak kellett közbelépnie: elvezették Trumpot, a rendezvényt félbeszakították. Előzőleg Missouri államban, Kansas Cityben szintén Trump-ellenes tüntetők jelentek meg, s többször is félbeszakították a beszédét. Tüntetők fogadták őt Clevelandben is, ott néhány, magát orvosnak mondó férfi olyan trikót viselt, amelyen az a felirat volt olvasható: “muszlim orvosok életeket mentenek Clevelandben”.

Ugyanakkor a legfrissebb felmérés szerint – amelyet a Quinnipiac Egyetem közvélemény-kutatója végzett – Ohió államban Trump nyerésre áll a keddi előválasztások előtt, megelőzve a “hazai pályán” versenyző John Kasich ohiói kormányzót is.

Szombaton a republikánusok Wyoming szövetségi államban, a szövetségi fővárosban, Washingtonban, az Északi-Mariana-szigeteken és Guamon tartottak előválasztást, illetve jelölőgyűlést. A washingtoni jelölőgyűlést nagy meglepetésre Marco Rubio szenátor nyerte, több, mint 37 százalékos támogatottsággal, Trumpnak csak a harmadik helyet sikerült megszereznie. Wyomingban Ted Cruz texasi szenátor áll nyerésre.

Kommentek

German Chancellor Angela Merkel (L) is helped by her host Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) as she loses her pen during a joint press in the parliament in Budapest on February 2, 2015 during Merkel's firts visit to Hungary in last five years. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEKMerkelről is döntenek, de Orbánnak is fájhat
"Esküszöm, hogy soha nem adom meg magam az oligarchiának"