Nagyvilág

Az EU azt várja, hogy a törökök fogadják vissza a nem szíriai menekülteket

Az unió azt várja Törökországtól, hogy fogadjon vissza minden, nem Szíriából származó menekültet és tegyen meg mindent, hogy partjairól ne induljanak útnak szír menekültek a tagországok felé, mondta Mark Rutte holland kormányfő Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója előtt hétfőn.

Nagyon fontos, hogy Törökország készen álljon a nem szíriai menekültek visszafogadására, jelentett ki a holland miniszterelnök.

A török partokat elhagyó szíriai menekültek számát nullára kell csökkenteni. “Meglátjuk, milyen intézkedéseket lehet tenni ennek érdekében”, tette hozzá az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia miniszterelnöke.

Mark Rutte szerint szoros együttműködésre van szükség Törökországgal a migránsáradat csökkenése érdekében, mert véleménye szerint a jobb idő közeledtével a beáramlás újra növekedni fog.

Az unió azt várja Törökországtól, hogy már partjainál állítsa meg a menedékkérők elindulását, valamint fogadja vissza a gazdasági bevándorlókat és mindazokat, akik az európai szabályozás értelmében nem jogosultak nemzetközi védelemre.

Mark Rutte aláhúzta, hogy fel kell számolni az Égei-tengeren tevékenykedő embercsempész-hálózatokat is. “Jó esélyt látok az előrelépésre, de megfontoltnak kell lennünk.”

Davutoglu: együtt sikerül megoldani a migrációs válságot

Együtt sikerül megoldani a migrációs válság támasztotta kihívásokat, jelentette ki hétfőn Brüsszelben Ahmet Davutoglu török miniszterelnök az Európai Unió és Törökország közötti rendkívüli csúcstalálkozó előtt.

A hivatalosan munkaebédnek nevezett találkozóra érkezve Davutoglu hangsúlyozta: az, hogy három hónapon belül már a második EU-török csúcstalálkozót tartják Brüsszelben, jól mutatja, hogy mennyire nélkülözhetetlen partnerei egymásnak Törökország és az Európai Unió.

Davutoglu korábban négyoldalú megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral, Mark Ruttével, az unió soros elnöki tisztét jelenleg betöltő Hollandia kormányfőjével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottsági elnökével.

Davutoglu kijeletette: bízik abban, hogy a hétfői csúcstalálkozó fordulópontot jelent majd az EU és Törökország viszonyában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik