szijjarto(3)(430x286).jpg (Array)
Külföld

Szijjártó: Martin Schulz jól láthatóan eldöntötte, hogy nem foglalkozik a valósággal

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 24. 16:58

A magyar külügyér nem hagyta szó nélkül az Európai Parlament elnökének kijelentéseit, és Matteo Renzinak is elhelyezett egy riposztot.  

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a Spiegel Online-nak szerdán adott interjújában a múlt heti brüsszeli EU-csúccsal kapcsolatban úgy nyilatkozott: “egyre több állam- és kormányfő érzi hibásnak Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a kijelentéseit, hogy a menekültkérdés tisztán német probléma”, a menekültválságot “nem lehet kerítésekkel megoldani”. Martin Schulz hangsúlyozta az európai szolidaritás fontosságát “a kelet-európai országokban, de máshol is”.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Martin Schulz jól láthatóan eldöntötte, hogy nem foglalkozik a valósággal, a brüsszeli irodája úgy tűnik, túl messze van a migrációs útvonal országaitól.

Ha az EP-elnök foglalkozna a tényekkel, akkor láthatná, hogy annak, amit mond, éppen az ellenkezője igaz. Egyre több ország látja be, hogy az illegális bevándorlással kapcsolatban kizárólag a magyar megoldás életképes – magyarázta. Magyarország megvédi a saját és a schengeni zóna külső határát, ezzel vállalva szolidaritást, hiszen

rajtunk keresztül egyetlen illegális bevándorló sem érkezik sem Németországba, sem Svédországba, sem Ausztriába.

Magyarország mindig amellett érvelt, hogy a bajban lévőknek a válságrégiókban kell segíteni – közölte.

Szijjártó Péter arra is reagált, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Právo című cseh napilapban szerdán közölt interjúban azt mondta: reális mérlegelés tárgya, hogy az Európai Unió a jövőben csökkentse a négy visegrádi ország támogatását, ha azok továbbra is elutasítják a menekültek befogadását. “Nincs szó fenyegetésről, ahogy ezt valaki minősítette, hanem egy teljesen nyílt és reális mérlegelésről” – vélekedett Matteo Renzi, hozzátéve: az uniós tagság “a közös értékek vállalásáról és a kölcsönös szolidaritásról szól”.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban kijelentette: az olasz miniszterelnök

a tévedések labirintusába kormányozta magát”. Felszólította, hogy “csak azért, mert ő rossz úton jár, ne azokkal akarja megfizettetni a számlát, akik tisztességesen betartják a közös szabályokat.

A külügyminiszter emlékeztetett: Magyarország az európai előírásokat betartja, a határokat megvédi, “ellentétben Olaszországgal”.

A kohéziós források pedig járnak Magyarországnak – közölte. Kifejtette: a Magyarországra érkező uniós források minden harmadik forintja magyar adófizető forintja, amit befizetünk az unióba, ezenkívül megnyitottuk a piacainkat, nyugati cégek óriási profitra tesznek szert Magyarországon, több tanulmány szerint “minden egyes nyugat-európai ország által befizetett euró után a közép-európai államokból 1,25 eurót visznek haza a nyugat-európai vállalatok”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.