Nagyvilág

Indonéziában hét embert ítéltek börtönre a dzsihadista szervezet támogatásáért

Háromtól öt évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek kedden hét embert Indonéziában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet támogatásáért, közölték helyi lapok.

Az elítéltek közül négyen korábban Szíriába utaztak, hogy az IÁ oldalán harcoljanak és katonai kiképzésben vegyenek részt. Három társuk a dzsihadistákhoz csatlakozni szándékozók toborzásában működött közre, továbbá segített az utazáshoz szükséges jegyek megvásárlásában is.

A bíróság elnöke kijelentette: azokra, akik Szíriába utaztak és támogatták az IÁ-t, úgy kell tekinteni, mintha terrorcselekményeket követtek volna el.

A szélsőséges iszlamista szervezet nagy területeket ellenőriz Irakban és Szíriában.

A tárgyalás során nem sikerült összefüggést találni a vádlottak tevékenysége, valamint az idén januárban az indonéz fővárosban, Jakartában elkövetett merényletek között, amelyeknek négy halálos áldozata volt. Az IÁ vállalta magára a terrortámadások elkövetését. A négy elkövető meghalt az akciókban.

A terrortámadások óta a jakartai kormány keresi a módját a terrorellenes jogszabályok szigorításának. A kérdés szakértői ugyanis úgy vélik: a vonatkozó törvények nem elég elrettentőek ahhoz, hogy a dzsihadistákat megakadályozzák tettük elkövetésében.

A hatóságok becslése szerint nagyjából 500 indonéziai utazott Szíriába és Irakba, hogy csatlakozzon a terrorcsoporthoz, és közülük mintegy százan már hazatértek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik