Nagyvilág

Nyugi, Észak-Korea csak azért lövöldöz rakétákkal, mert békülni akar

Csak nyugalmat és békét szeretnének, de nem bármi áron. Észak-Korea azért lövöldözhet fel sorra rakétákat, mert szeretne jobb pozícióba kerülni, ha majd kezdődik az alkudozás.

Észak-Korea szombaton valamit kilőtt az űrbe. Ők azt mondják, egy műhold volt, amit a Kvangmjongszong-4 rakétával lőttek fel, és nem a mostani volt az egyetlen, a jövőben továbbiakat is terveznek majd. Csak az a baj – a Nyugatnak legalábbis ez a feltevése -, hogy a műhold csak ürügy arra, hogy a koreaiak rakétákat teszteljenek.

Bármilyen furcsán hangzik, simán lehet, hogy Észak-Korea a szombati műhold kilövésével csak jobb pozícióba akar kerülni. Arról persze szó sincs, hogy a phenjani vezetés demokratizálódni akar, és mondjuk el szeretné hagyni a kommunizmust, csak javítani akarnak a megítélésükön és le akarják zárni a 62 éve érvényben lévő tűzszünetet. A kilövésekkel veszélyesebbnek akarhatnak tűnni, hogy a másik fél minél érdekeltebb legyen a konfliktus elkerülésében.

Csak rontanak

Dr. Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője azt mondja, hogy szerinte Észak-Korea elsősorban nyugalmat akar, le akarja zárni a háborút, nem kíván folyamatos szankcióktól szenvedni, de a tetteivel csak tovább ront helyzetén.

A Kim-dinasztia hatalomra jutásának legelején rájött arra, hogy csak agresszióval képes elérni a többi ország tiszteletét és figyelmét. Az ő szemükben nem a déli szomszéd az elsődleges ellenség, hanem a zsarnok, imperialista Egyesült Államok.

Senki nem akar háborút

Csoma szerint Észak-Korea pontosan tudja, hogy nem támadhatja meg Japánt vagy a déli szomszédját, mert annak biztosan háború lenne a vége, amiből vesztesen kerülnének ki. A nyugati hatalmak se mernek belemenni egy nyílt fegyveres konfliktusba, elég bajuk van így is a Közel-Keleten. Egy esetleges háború abban a térségben is menekültválságot okozna, elsősorban Dél-Koreában, amit szerinte mindenki el akar kerülni.

Egyelőre csak hangzatos nyilatkozatokkal feleltek a nyugati politikusok a kilövésre, de egyikük sem fenyegetett a keszongi ipari park bezárásával, pedig ezzel remekül sarokba tudnák szorítani a kommunista diktatúrát. Ez a park azért fontos, mert kivételes helyszínként itt normális fizetésért dolgozhatnak az észak-koreaiak, dél-koreai és egyéb nyugati cégeknek gyártva. Több mint ötvenezer ember dolgozik itt.

Komoly veszélyek

Csoma szerint bár meghökkentőnek hangzik, akár az is lehet, hogy Phenjan közvetítőként Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt szeretné felhasználni a lehetséges béketárgyalásokon. Azért lenne ez annyire meghökkentő, mert Ban Ki Mun az ellenséges Dél Korea volt külügyminisztere. Ha Phenjanba látogatna, Csoma szerint Kim Jong Un akkora tiszteletet érdemelne ki, hogy még a nagyapjával, Kim Ir Szennel is versenyezhetne.

Az ENSZ bedühödött

És határozottan elítélte a rakétakilövést. Vasárnap a rendkívüli ülésen fogadtak el egy nyilatkozatot, amiért Észak-Korea rakétakilövést hajtott végre. Rafael Dario Ramirez Carreno, a BT elnökségét ebben a hónapban ellátó Venezuela nagykövete a New York-i ülés után azt mondta, a vasárnapi kilövés a Biztonsági Tanács határozatainak súlyos megsértése, amit a testület határozottan elítél. Kemény szavak. Az ENSZ azt is mondta, hogy jelentős lépésekkel fog válaszolni a kilövésre.

Korábban egyébként írtunk már arról, mekkora veszélye van annak, hogy Észak-Korea elkezdett lendületesen atombombákat – sőt, szerintük hidrogénbombát – tesztelni. Komoly. Elsősorban azért, mert Észak-Koreát senki nem veszi annyira komolyan, mint azt megérdemelné. Kétdimenziós, rajzfilmszerű egyszerűséggel nézzük őket, és a Nyugat azzal nyugtatja magát, hogy ha esetleg atombombát lőnének ki, nem találnának el vele semmit.

Bokor Gábor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik