Nagyvilág

Az ENSZ a fogamzásgátlás és az abortusz mellett érvel a Zika miatt

Az ENSZ emberi jogi biztosa azt kérte a magzatokban feltehetően fejlődési rendellenességeket okozó Zika-vírus által sújtott országoktól pénteken, hogy tegyék lehetővé a fogamzásgátlást és az abortuszt a helyi nők számára.

Zaid Raad el-Husszein közleményében szorgalmazta, hogy az érintett országok

késlekedés nélkül vizsgálják felül az abortuszt és a fogamzásgátlást korlátozó jogszabályaikat, hogy a gyakorlatban is eleget tegyenek az egészséghez való jog egyetemes emberi jogi kötelezettségének.

A világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának kérése kifejezetten a mélyen vallásos dél-amerikai országoknak szólt, amelyek többsége sem az abortuszt, sem a fogamzásgátló tablettát nem engedélyezi, ennek ellenére azt várja a helyi nőktől, hogy ha lehet, ne essenek teherbe.

Hogy várhatják el ezektől az asszonyoktól, hogy ne kerüljenek áldott állapotba, ha nem adják meg nekik a lehetőséget a terhesség megakadályozására, kérdezte Cécile Pouilly, a főbiztosság szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

Orvosszakértők szerint feltételezhető, hogy az egyébként hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó zikavírus miatt több csecsemő születik kóros kisfejűséggel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) feltételezi, hogy összefüggés van a Zika-vírus és a mikrokefália között, mert két olyan nő méhlepényében is kimutatták a kórokozót, akik mikrokefáliás csecsemőt hoztak világra. Ugyanakkor egyelőre nem tisztázott, valóban van-e összefüggés, s ha igen, milyen mértékben tulajdonítható a vírusnak a kóros kisfejűség, mivel számos más tényező, a többi közt az anya szeszesital- vagy kábítószer-fogyasztása, valamilyen élősködő vagy vírus, illetve a mérési normák hiányossága is okozhat ilyen rendellenességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik