Belföld

Csak az európai parlamenti választáson szavazhatnak a június 9-én külföldön tartózkodók, az önkormányzatin nem

Mohos Márton = 24.hu
Mohos Márton = 24.hu

Aki június 9-én külföldön lesz, és átjelentkezik, annak csak az európai parlamenti választáson lesz lehetősége szavazni, és nem voksolhat az otthona polgármester- vagy a képviselőjelöltjeire, írja az RTL.

Míg az európai parlamenti képviselők választásán bármely magyarországi településen, vagy akár külföldön lehet szavazni, addig az önkormányzati választáson átjelentkezéssel csak Magyarország területén, a 2024. február 11-ig létesített tartózkodási hely szerinti szavazókörben lehet szavazni.

A Nemzeti Választási Iroda ezt azzal indokolta az RTL-nek, hogy kivitelezhetetlen lenne a sokféle szavazólapot eljuttatni a külképviseletekre: „A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, illetve a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására várhatóan több mint 10 ezer különböző szavazólap készül majd. Szerintük ezen szavazólapok határidőben, megfelelő helyre történő eljuttatása a papír alapú szavazás esetében kivitelezhetetlen feladat, és a választás eredményének megállapítása is lényegesen több időt venne igénybe.”

László Róbert választási szakértő az RTL-nek elmondta, hogy ez nem új törvény, hanem mindig is így volt: önkormányzati választás tekintetében soha nem volt külképviseleti szavazás, csak az országgyűlési és az európai parlamenti választás vonatkozásában. „Amikor 2004-től beléptünk az EU-ba, onnantól kezdve van egyáltalán ez a lehetőség, előtte, hogy ha valaki szavazni akart, akkor egész egyszerűen itthon kellett lenni” – mondta László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik