Tudomány

Hónapokig élt egy csőben a méretes aligátor

Daniela Duncan / Getty Images
Daniela Duncan / Getty Images

Több hónapig élt egy dél-karolinai vízelvezető csőben egy 1,8 méter hosszú aligátor – írja a New York Post. A beszorult példányt a közelmúltban sikerült kiszabadítani.

Az állatra októberben lettek először figyelmesek a Hilton Head-i Port Royal Plantation lakói, az aligátor orra egy fémrácson lógott ki. Matt Kraycar, a K&K Wildlife Services tulajdonosa végül múlt héten mentette ki az élőlényt, a szakértő korábban is talált már aligátorokat vízelvezetőkben, de egyik sem volt ilyen kis helyen.

A cső átmérője mindössze 30 centiméter volt. Az állat valószínűleg a vezetékben közlekedve beszorult, nem tudott megfordulni.

A helyiek múlt hónapban többször is látták az egyedet, és azt követően fordultak Kraycarhoz, amikor már biztosan tudták, hogy nem tud kijutni. A szakértő a fémrács eltávolításával, majd egy speciális fogópálca segítségével tudta befogni az aligátort, a folyamat körülbelül 10 percig tartott.

Az állat nagyjából hatéves lehetett, és nem tűnt alultápláltak, igaz, a csatornában töltött hónapok több helyen károsították a bőrét.

Kraycar úgy véli, hogy a példány a csőbe került apró halak elfogyasztásával őrizhette meg tömegét.

A vízvezetékben töltött hat hónap részben egybeesik az aligátorok brumációs időszakával, ilyenkor, a hidegebb időszakokban az állatok nyugalmi, téli álomra emlékeztető állapotba kerülnek. Valószínűleg ez is hozzájárult a fennmaradásához, nyáron talán éhen pusztult volna.

Kraycar a csatornától mintegy 50 méterre engedte szabadon az aligátort, ahonnan biztonságosan visszatérhetett egy közeli lagúnába. Bár kicsit bicegett, a szakértő szerint fel fog épülni. Kraycar hozzátette, cége évente általában egy-egy egyedet távolít el a vízelvezető rendszerekből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik