Nagyvilág

Egyre jobban utálják a muszlimokat Amerikában

Barack Obama elnök nemrég egy mecsetbe látogatott, kapott is hideget-meleget. Egy felmérés szerint abszolút nem bíznak az amerikaiak az iszlám követőinek.

Az Egyesült Államokban gyarapodik azoknak a tábora – elsősorban a republikánusok között -, akik az iszlámot és a muszlimokat gyanakvással szemlélik. A Pew közvélemény-kutató felmérését a Washington Post közölte csütörtökön, egy nappal azt követően, hogy Barack Obama elnök látogatást tett és beszédet mondott a Baltimore elővárosában lévő mecsetben.

A Pew szerint sok amerikai valószínűleg rosszallással figyelte az elnök vizitjét. Ezt a rosszallást fejezte ki Marco Rubio, a republikánusok elnökjelölt-aspiránsa, aki Obamának azt a megjegyzését, miszerint az Egyesült Államokban hátrányosan megkülönböztetik a muszlimokat, úgy minősítette, hogy az elnök egymás ellen akarja kijátszani az amerikaiakat.

Szerda este, rögtön a vizit után, mások is bírálták Obama lépését, így például Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltségére pályázó üzletember, aki a Fox egyik esti műsorában azt fejtegette, hogy Amerikának megannyi problémája van, az elnök igazán mehetett volna más helyekre is. Trump hozzátette, Obama valószínűleg “jól érezte magát ott”. Ezzel az elnök születési helye és vallása körüli összeesküvési teóriákra célzott.

Jeb Bush volt floridai kormányzó, aki ugyancsak pályázik a republikánusok elnökjelöltségére, pozitívan értékelte az elnök látogatását a mecsetben. Azt mondta, bátyja, George W. Bush valószínűleg szintén egyetértene e döntéssel. A 2001. szeptember 11-i merényletek utáni napokban George W. Bush, az Egyesült Államok akkori elnöke látogatást tett a washingtoni iszlám központban, és azt mondta: a terrorizmusnak semmi köze az iszlámhoz, nem a terrorizmus a muszlim hit igazi arca. Vajon mi az oka, hogy Busht nem illették bírálattal, Obamát viszont most kritizálják? Mi változott az elmúlt 15 évben? – tette fel a kérdést a Washington Post. Válaszként a Pew felmérését idézte, miszerint az iszlám ma már egyre több amerikainak okoz fejtörést.

Míg 2002-ben a republikánusok és függetlenek 47 százaléka állította azt, hogy a muszlimok “nagy része, vagy fele” Amerika-ellenes, ma 63 százalékuk vélekedik így. A Washington Post szerint nem is lehet csodálkozni azon, hogy olyan sokan támogatták Trump javaslatát, miszerint ne engedjenek be az Egyesült Államokba, még látogatóként sem, muszlim vallású embereket.

A Pew-felmérés arra is utal, hogy a Republikánus Párt szavazótáborának jelentős része kifejezetten gyanakvó, és azt gondolja, hogy az iszlám erőszakos, ezért szerintük a politikusoknak ki kellene mondaniuk olyan dolgokat is, amik az iszlám bírálatának tűnhetnek. A Washington Post szerint az amerikaiak nagyon megosztottak e kérdésben. Ennek egyaránt oka lehet a Trump-jelenség, az amerikai sajtó és médiafogyasztási szokások, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet megjelenése – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik