Nagyvilág

Marcelo professzor ajtóstul ronthat a politikába

Balos, de szétesőfélben lévő kormány irányítja Portugáliát az elnökválasztás előtt. Alaposan bekavarhat, ha a tuti befutó jobbos elnökjelölt győz.

Újrakeverheti a lapokat a viharos portugál belpolitikai életben a vasárnap megválasztandó új államfő, ha úgy dönt, hogy feloszlatja a parlamentet. Az elemzők körében “atombombának” nevezett hatalmi jogosítvány az elnök legkomolyabb fegyvere, amit azonban mandátumának utolsó hat hónapjában és az új parlament beiktatását követő fél évben nem használhat.

A jövendő elnök március 9-én teszi le hivatali esküjét, de a fenti lehetőséggel csak április végén élhet először, mivel tavaly október 4-én országgyűlési választások voltak Portugáliában. Bár akkor újra a jobboldal győzött, abszolút többség híján és a baloldal váratlan szövetségkötése után elveszítette parlamenti többségét. Így a hatalom a szocialisták kezébe került, akiket a kommunista párt és egy másik radikális baloldali erő támogat.

Jobbos elnök jöhet

A helyzet pikantériája, hogy a vasárnapi elnökválasztás abszolút esélyese a jobboldal jelöltje, Marcelo Rebelo de Sousa. Politológusok szerint Sousa nem tervezi a törvényhozás azonnali feloszlatását, azonban sort keríthet rá, ha a radikális baloldal megvonja támogatását a kormánytól, megnyitva az utat ezzel egy újabb politikai válság előtt.

A komoly erkölcsi súllyal rendelkező elnöki intézmény köztiszteletnek örvend Portugáliában. Az államfőnek egy sor jogosítványa van, mint a törvények kihirdetése vagy alkotmánybíróság elé terjesztése, a politikai intézmények működésének biztosítása, a miniszterelnök kinevezése és a kormány eltávolítása. A portugál polgárok által megválasztott elnök a hadsereg főparancsnoka is. Az államfőt abszolút többség híján két fordulóval választják öt évre, és ugyanaz a személy legfeljebb kétszer egymás után töltheti be a tisztséget.

Rekordszámú jelölt

A 40 éves portugál demokrácia történetében még sohasem versengett ennyi jelölt az elnöki székért. A favorit, az egyetemi oktatóként is dolgozó Sousa otthonosan mozog a nyilvánosság előtt, hiszen korábban évekig tévébemondó volt. A 67 éves férfi a közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 52-55 százalékára számíthat, így akár második forduló nélkül kerülhet az elnöki székbe.

Sousa – előre hozott választásokban reménykedő jobboldali támogatói bánatára – békülékeny hangnemet ütött meg az Antonio Costa vezette szocialista kormánnyal szemben. A portugálok által kedveskedve csak “Marcelo professzornak” nevezett Sousa egyébként Costa tanára volt a lisszaboni egyetem jogi karán.

A köztársaság elnöke nem fordulhat ellenszenvvel a kormány felé, és én is mindent megteszek, hogy biztosítsam annak hosszú távú fennmaradását

-ígérte Sousa, aki a konzervatívok hivatalos támogatása ellenére független jelöltnek tartja magát, és kész együtt élni a kormányzó baloldallal.

Az ellenfelek

Kilenc vetélytársa népszerűségben mögötte kullog. Sousa legfőbb ellenfele a 61 éves Antonio Sampaio da Novoa, akire a választók mindössze 17-22 százaléka voksolna. A lisszaboni egyetem volt rektora megszorításellenes politikájával a baloldali eszmék megtestesítője. A harmadik jelölt a szavazatok 8-13 százalékával a 66 éves Maria de Belem Roseira, a szocialisták egykori egészségügyi minisztere. Roseira volt az első nő a portugál szocialista párt élén.

A két utóbbi jelölt közül egyik sem élvezi a szocialisták 100 százalékos támogatását. A párt mindössze arra szólította fel szimpatizánsait, hogy Novoára vagy Roseirára szavazzanak az első körben, majd a második fordulóban azt támogassák, aki az itt megszerzett voksok alapján február 14-én esetleg összecsap a jobboldal jelöltjével – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik