Nagyvilág

Hillary Clinton kezdhet izgulni, nehogy újra pofára esés legyen elnöki reményeinek a vége

A 2008-as választások réme kezd el megjelenni a legesélyesebbnek tartott demokrata elnökjelölt előtt, amikor Barack Obama elszipkázta előle a Demokrata Párt elnökjelöltségét.

Egy éve még nagyon kevesen gondolták volna, hogy nem Hillary Clinton lesz a demokraták elnökjelöltje. Még támogatói közül is sokan inkább amiatt izgultak, hogy senki sem mer majd kiállni ellene, és visszatetszést keltő, verseny nélküli „koronázás” lesz az egész demokrata előválasztás vége. Aztán jött az őt balról előző Bernie Sanders, akit hívein kívül mindenki teljesen esélytelennek tartott a nagyhatalmú Clintonnal szemben.

Három héttel az előválasztások megkezdése előtt azonban már egyáltalán nem ez a helyzet. Az elmúlt hónapokban Sanders egyre jobban növelte lelkes táborát, és egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adatai szerint már fej-fej mellett halad Clintonnal az iowai és a New Hamshire-i előválasztások felé.

Nem lesz könnyű útja Clintonnak

Az NBC News, a Wall Street Journal és a Marist közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Sanders teljesen behozta Clintont, és a szociáldemokrata politikus már szoros versenyben van Obama egykori külügyminiszterével. A felmérés eredményei szerint Iowában a választók 48 százaléka támogatja Clintont és 45 százaléka Sanderst, míg New Hampshire-ben Sanders 50-46 arányban vezet. A hibahatárokat is figyelembe véve gyakorlatilag fej-fej mellett haladnak.

MANCHESTER, NH - DECEMBER 19: Democratic president candidates (L to R) Bernie Sanders and Hillary Clinton debate at Saint  Anselm College December 19, 2015 in Manchester, New Hampshire. This is the third Democratic debate featuring Democratic candidates Hillary Clinton, Bernie Sanders and Martin O'Malley. (Photo by Andrew Burton/Getty Images)
Bernie Sanders és Hillary Clinton egy decemberi televíziós vitán – Fotó: Europress

Sanders népszerűsége kellemetlen emlékeket idézhet fel Clintonban, aki a legnagyobb esélyesként vágott neki a 2008-as választásoknak, hogy aztán egy akkor még alig ismert fiatal szenátor, bizonyos Barack Obama elszipkázza előle a demokraták elnökjelölti címét. Hillary Clinton most arra apellálva próbálja meggyőzni a demokrata választókat, hogy neki nagyobb esélye lesz a várható republikánus jelölttel szemben, és ha nem őt választják elnökjelöltnek, a demokraták el fogják veszíteni a Fehér Házat.

Ez az üzenete legújabb kampányhirdetésének is, hogy csak neki, a „kemény” politikusnak van csak esélye megállítania a „veszélyes” republikánus jelölteket. A reklámfilmet Iowában és New Hampshire-ben vetítik a televíziók.

Ennek az érvnek azonban ellent mond az NBC/WSJ/Marist felmérése, amelyben Sanders rendre jobban teljesített olyan republikánus jelöltekkel szemben, mint Ted Cruz, Donald Trump és Marco Rubio, köszönhetően a magukat függetlennek mondó szavazóknak.

Közben a republikánusok versenye továbbra is Trumpról szól

A hétvége nem hozott egy nagy áttörést sem a több mint tíz jelölttől zsúfolt republikánus előválasztási versenyben, ahol még mindig az a kérdés, milyen érdekességgel rukkolt elő Donald Trump. A 30 százalékos támogatottságával az első helyen álló milliárdos folytatta Ted Cruz támadását kanadai születésével kapcsolatban, ami a CNN egyik riportja szerint lehet, hogy hatásos is lehet. Ugyani többen is meglepve hallották, hogy Kanadában született a texasi szenátor, aki még mindig a legesélyesebb arra, hogy Trump előtt végezzen Iowában.

Egy igazán figyelemreméltó fejlemény történt, ami jól mutatja, milyen veszélyes is Trump a Republikánus Pártra. Valamint azt, milyen sokan gyűlölik őt a konzervatívok között. Egy iowai republikánusokból álló fókuszcsoportos vizsgálatból ugyanis kiderült, egyes konzervatív választók annyira visszataszítónak tartják Trumpot, hogy bármennyire is utálják Hillary Clintont, inkább a demokrata politikust szeretnék látni az elnöki székben.

„Ettől teljesen eldobtam az agyam” – mondta a beszélgetést vezető republikánus politikai konzultáns, Frank Luntz. „Annyira félnek attól, mit tenne elnökként, hogy hagynák, hogy Clintont megválasszák elnöknek” – mondta a közvélemény-kutató guruként számon tartott Luntz a Des Moines Registernek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik