Nagyvilág

Még nem füstölték ki a támadókat az indiai támaszpontról

India és Pakisztán hűvös viszonya épp enyhülőben volt, ezt akarhatják megzavarni a valószínűleg Pakisztánból átszivárgott terroristák.

Hétfőn folytatódott a tűzharc azon az észak-indiai légi támaszponton, amit még szombaton támadtak meg fegyveresek – közölték a helyi tisztviselők. Bár az indiai hadsereg korábban arról számolt be, hogy az összes támadóval végeztek, hétfőn kiderült, hogy legalább két fegyveres tartózkodik a Pakisztánnal határos Pundzsáb államban lévő létesítményben. A több mint 48 órája tartó tűzharcban hét katona és négy támadó vesztette életét.

A belügyminisztérium azt állította, hogy az utolsó két fegyverest sarokba szorították, és hamarosan “ártalmatlanná teszik” őket. A bázist beszámolók szerint a légierő és a hadsereg különleges egységei lepték el.

A repülőkhöz nem fértek hozzá

A fegyveresek szombat hajnalban támadták meg a több négyzetkilométeres komplexumot, ahol Mig-21-es harci repülőgépek, valamint Mi-25-ös és Mi-35-ös harci helikopterek állomásoznak. A hadsereg szerint a támadókat megakadályozták abban, hogy hozzáférjenek a gépekhez és más, a bázison tárolt katonai eszközökhöz, és a harcok során nem esett kár a repülőkben. Az egyelőre nem világos, hogy kik követték el a támadást, még egy csoport sem vállalta magára a történteket.

A beszámolók szerint a támadás hasonlít egy tavalyi esetre, amikor fegyveresek Pundzsábban egy határ menti településen kilenc embert öltek meg. India szerint a támadók Pakisztánból szivárogtak át.

Szándékos provokáció?

A támaszponton történtek megfigyelők szerint rányomják a bélyegüket a két szomszédos atomhatalom, az India és Pakisztán közötti párbeszéd felé tett törekvésekre, különösen azután, hogy december végén váratlan pakisztáni megállót iktatott be külföldi programjába Narendra Modi indiai miniszterelnök, hogy találkozzon kollégájával, Navaz Sariffal. Informális találkozójukon pakisztáni közlés szerint a kapcsolatok szorosabbra fűzéséről állapodtak meg.

Feltételezések szerint a támadók célja az lehetett, hogy megakasszák a látszólagos közeledést a két állam között, amik viszonya hosszú ideje feszültségekkel terhelt – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik