Külföld

Sötét jóslat született 2016-ra

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 03. 08:16

A migráció és a társadalmi feszültségek növekedését, terrort, háborúkat, ugyanakkor az országok közötti nagyobb megértést jósoltak 2016-ra az afro-kubai vallás, a santería papjai hagyományos újévi jövendölésükben. A karibi országban rendszerint tömegek várják izgatottan a ködös jóslatokat összegző levél ismertetését, a vallásnak több millió követője van.

A papok – a babalawók – szövetsége nemcsak Kubára, hanem a világ egészére mond jövendőt. Idén az Ifa – a jóslás rendszere – arra figyelmeztette a világ vezetőit, hogy ha nem tesznek lépéseket, a migráció növekedésére lehet számítani, az elvándorlás okai között nevezték meg a kétségbeesést.

A babalawók szerint 2016-ban a háborúk és a terrorcselekmények ijesztő növekedésének veszélye fenyeget, és félő, hogy a gazdasági folyamatok ellenőrizetlenné válnak, mindez pedig világszerte szítani fogja a migrációt.

Ennek megakadályozása érdekében a papok hatékony párbeszédet, kedvező megállapodások kidolgozását és a társadalmi különbségek enyhítését szorgalmazták.

A jóslat szerint az idei évben Oggún, a harcos orishák – istenségek – egyike lesz az uralkodó. Oggún a jelképe az erőszaknak, a bátorságnak, a fiatalságnak, a tűznek és a fegyvereknek, ő a fémek ura. Kísérője 2016-ban Oshún, a világ édesvizeinek királynője, a szerelem és a termékenység istennője. A szinkretizmus szerint katolikus megfelelője a cobrei irgalmas szűz, akit Kuba védelmezőjeként imádnak.

A jövendölés szerint ebben az évben különösen nagy figyelmet igényelnek majd a járványok, épp ezért tenni kell a szegénynegyedekben élők egészségéért.

Gondot okozhatnak az emésztőrendszeri és az idegrendszeri betegségek, valamint a mérgezések – áll a jóslatban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.