Nagyvilág

Arab országban nyit külképviseletet Izrael

Dubai (dubai, )
Dubai (dubai, )
Eddig nem voltak hosszú életűek az izraeliek diplomáciai kísérletei arab államokban. Most itt a közös ellenség, Irán, így megéri megint próbálkozni.

Elég ritka eset, hogy a muszlim államok ősellensége, Izrael diplomáciai képviseletet létesít egy arab államban. Márpedig most fognak egyet nyitni az Egyesült Arab Emírségekben a BBC szerint. Egy nemzetközi energiaügyi szervezet irodájában nyit majd képviseletet. Kisebb, nem hivatalos képviseletei már voltak Izraelnek az országban, de ilyen komoly még nem.

Ez azért is nagy dolog, mert az Emírségek sem ismeri el államként Izraelt 1948 óta. A mostani lépést az izraeli külügyi szóvivő, Emmanuel Nahson is elismerte, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IREA) irodájában nyílik meg a képviselet. Az izraeli külügy képviselője már Abu Dhabiba is látogatott az előkészületek miatt.

Az Emírségek nem kommentálta a történteket. Amúgy izraeli útlevéllel nem is engednek be senkit az országba (bár izraeli sportolók már jártak itt több világeseményen). Kisebb irodákat nyitottak már az izraeliek Ománban és Katarban, sőt Jichák Rabin korábbi kormányfő 1994-ben még Ománban is járt. Omán a második palesztin intifáda idején, 2000-ben zárta be az izraeli képviseletet, Katar pedig a 2008-09-es gázai háború után.

A BBC megjegyzi cikke végén, Izrael és a szunnita arab államok mostanában érdekközösségre leltek, mivel a síita Irán közös ellenségnek számít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik