Külföld

A Szíszit támogató pártkoalíció az egyiptomi parlamenti választások győztese

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 25. 20:32

Az egyiptomi elnök támogatásának céljával összeállt pártkoalíció nyerte el az összes listás mandátumot a parlamenti választásokon, derül ki az észak-afrikai ország legfelsőbb választási bizottságának szerda esti bejelentéséből.

Csakúgy, mint a másfél hónapig tartó voksolás októberi, első szakaszában, a hétfőn zárult kétnapos fordulóban is a Szeretettel Egyiptomért nevű választási koalíció győzedelmeskedett, amely így a decemberben összeülő törvényhozás 596 mandátumából máris 120-at magáénak tudhat.

A mostani szakaszban a szavazók az ország 27 tartományából tizenháromban járulhattak az urnákhoz: Kairóban, a Nílus-delta déli, középső és keleti régióiban, valamint a Sínai-félszigeten. Felső-Egyiptomban és a Delta nyugati felén októberben voksoltak.

Az egyiptomi törvények értelmében a parlamenti mandátumokból 120-ért választási listák, 448-ért pedig egyéni, de nem feltétlenül független jelöltek versengtek. A maradék 28 helyet az államfő közvetlen jelöltjei kapják meg. A választásra alakult pártkoalíciók négy körzetre állíthattak fel listát, az egyéni indulók számára ugyanakkor 205 szavazókörzetet alakítottak ki.

A négy listás körzetben a győztes az elnyerhető – népsűrűségtől függően 14 vagy 45 – mandátum mindegyikét megkapta. Az egyéni jelöltek esetében ugyanakkor november 30-tól december 2-ig döntő fordulót tartanak azokban a körzetekben, amelyekben senki sem kapta meg a szavazatok 50 százalékát plusz egy szavazatot. Ez utóbbi a mostani szakaszban mindössze kilenc indulónak sikerült.

A Szeretettel Egyiptomért bevallott célja Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök hatáskörének kiszélesítése, akár a parlamenté rovására is. Többen előre jelezték, hogy ennek érdekében indítványozni fogják a tavaly januárban hatályba lépett alkotmány vonatkozó cikkeinek módosítását.

A lista koordinációs bizottságának egyik tagja, Musztafa Bakri a sajtónak szerdán elmondta, hogy folyamatos egyeztetés zajlik a lista és más pártok, illetve egyéni jelöltek között, s kijelentette: “közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor bejelenthetjük, hogy a mandátumok kétharmada (az így összeállt) szövetségé.”

Bakri azt is meglebegtette, hogy a Szeretettel Egyiptomért a lista nevének megváltoztatásáról döntött, de azt csak azután jelentik be, amikor a most még alakulófélben lévő szövetség végleges formát ölt.

Most valamivel többen mentek el szavazni, mint októberben; az akkori gyér részvételi arányt egyes források 22-re, mások 27-re becsülték, ezúttal az arra jogosultak 29,83 százaléka járult az urnákhoz.

A végleges eredményeket az egyéni körzetekben tartott döntő forduló után, december 4-én ismertetik.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.