Nagyvilág

Az Iszlám Állam vegyi fegyver előállításán dolgozhat

Hírszerzési értesülések szerint polgári és katonai szakértők is a rendelkezésükre állnak.

Az Iszlám Állam iraki, szíriai és más régióbeli tudósok bevonásával vegyi fegyver előállításán dolgozik – közölték iraki és amerikai hírszerzési tisztségviselők. Az AP amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy a terroristák külön munkacsoportot állítottak fel erre.

Csütörtökön Manuel Valls francia kormányfő is annak az aggodalmának adott hangot, hogy a dzsihádisták előbb-utóbb biológiai vagy vegyi fegyverekhez nyúlnak.

Amerikai titkosszolgálati tisztségviselők nem gondolják, hogy az Iszlám Állam képes lenne kifinomult fegyverek előállítására, de tényként kezelik, hogy mustárgázt már bevetettek Szíriában és Irakban is. Az iraki hadsereg nemrég ezer darab, vegyi támadás ellen védő öltözéket kapott Oroszországtól.

Egy iraki hírszerzési tisztségviselő arról beszélt, hogy miután az Iszlám Állam jelentős területeket hasított ki Szíriából és Irakból, megválaszthatja, hol létesít laboratóriumokat, ebben pedig polgári és katonai szakértők is a segítségére vannak. A szakértő szerint a dzsihádisták az utóbbi időben Szíriában védett helyeken dolgoznak az egész világot fenyegető vegyifegyver-programjukon.

Richard Zahner nyugalmazott amerikai katonai hírszerző tiszt ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy az al-Kaida két évtizeden át próbált vegyi fegyvert fejleszteni, de nem járt sikerrel. Az Iszlám Állam azonban befolyásosabb és innovatívabb csoport, több pénzügyi forrás áll rendelkezésére. Szerinte akár már néhány hozzáértő tudós és mérnök képes korlátozott mennyiségű veszélyes, fegyver jellegű vegyi anyag előállítására, ha van motiváció és valamennyi anyagi forrás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik