Nagyvilág

Megszavazta a román parlament a szakértői kormányt

A szociáldemokraták és a jobbközép is támogatta Ciolos kabinetjét. A korrupció felszámolását és politikai semlegességet várnak.

Nagy többséggel megszavazta a román parlament Dacian Ciolos kijelölt miniszterelnök kormányának beiktatását, melyben a miniszterek többsége a pártoktól független, a magánszférából, az európai intézményekből és a civil társadalomból érkező szakértő – tudósít az MTI.

A kormányt a Szociáldemokrata Párt és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt is támogatta. 274 szavazatra volt szükség a kormány és a kormányprogram elfogadásához, de ennél jóval több, 389 törvényhozó szavazott bizalmat a kabinetnek. 115 ellenszavazat is érkezett, kétszer annyi, mint ahány mandátuma a szakértői kormány ellen nyíltan állást foglaló kisebb pártoknak van.

A szociáldemokraták jelezték: addig támogatják a Ciolos-kormányt, amíg megőrzi politikai semlegességét. A Klaus Iohannis államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt társelnöke pedig azt mondta: azt várják a kabinettől, hogy vessen véget a közpénzek politikai célokra való felhasználásának. Alina Gorghiu szerint azért volt szükség technokrata kormányra, mert az emberek csalódtak a politikusokban, a politikai elitnek a választásokig hátralévő évben meg kell újulnia.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében felszólaló Kelemen Hunor arra figyelmeztette a parlamentet, hogy a társadalmi elégedetlenség a képviseleti demokráciát veszélyezteti, erre nem lehet más válasz, mint azoknak a korrekcióknak a meghozása, melyeket az emberek joggal kérnek számon a politikusokon. Az RMDSZ is megszavazza a Ciolos-kabinet beiktatását, a további támogatásról pedig az egyes tervezetekről folyó egyeztetések alapján, esetenként fognak dönteni – közölte Kelemen.

Ciolos a parlament előtt tartott beszédében kifejtette: kormánya a közigazgatás hatékonyságát akarja javítani, visszaszerezni a társadalom bizalmát az állami intézményekben, és megerősíteni a román demokráciát. Az új román kormány tagjai kedden este tesznek hivatali esküt Klaus Iohannis elnök előtt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik