Élő Nagyvilág

Terror Párizsban: fél évet Szíriában töltött a francia támadó

Kétszáz sérültről tudni jelenleg, nyolcvanan életveszélyben vannak.

Merényletsorozat és túszejtés történt Párizs belvárosában pénteken este. Hat külön támadás is történhetett, a tizedik és tizenegyedik kerületben. Itt találhatóak a város főpályaudvarai, a Gare du Nord és a Gare de l’Est is.

  • Tovább nőtt a halálos áldozatok száma.
  • A U2 lemondta a szombati koncertjét, Orbán Viktor is részvétét fejezte ki, egy magyar túlélő pedig elmesélte a 24.hu-nak, hogyan sikerült kimenekülnie a megtámadott klubból.
  • Gyásznapot hirdetett a kormány vasárnapra.
  • Hollande szerint az Iszlám Állam követte el a robbantásokat.
  • Minden másért görgessenek lefelé, élőzzük az eseményeket.

 

Libanonnak nem jár safety check?

Teszik fel a kérdést többen is a twitteren és a facebookon. Bejrútban egy nappal a Párizsi merényletek előtt egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát kioltva 40 ember életét és megsebesítve százakat. A térségben élők egyre több helyen “kérik számon” a legnagyobb közösségi oldalon, hogy miért csak a Párizsi merénylet után jutott eszükbe a safety check funkció létrehozása. Ezt az alkalmazást pár órával a francia fővárosban történt merényletek után aktiválta a facebook és segítségével könnyedén jelezhette az összes ismerősének, hogy minden rendben az, aki Párizsban töltötte az éjszakát.

//

Why didn’t facebook make a “checked in safe” button for Beirut last night? And this morning, 120 Syrians were killed by…

Posted by Amru Salahuddien on Saturday, November 14, 2015

“Miért nem csinálta meg a checked in safe gombot Beirutnak a facebook a múlt éjjel? És ma reggel 120 szír halt meg egy orosz bombázásban, “ki a fene törődik vele”? Nem vettem észre a safety check gombot Aleppoban vagy Domában sem. Talán, mert a “méltatlan szírek” minden nap hullanak 5 éve. Mi ebben az új? Vagy az is lehet, hogy az ő hibájuk, hogy nem születtek britnek, vagy franciának.” – veti fel Amru Salahuddien, egy Kanadában élő fotóriporter.

Nem csak az ő felvetése ez.

Feladta magát a francia terrorista bátyja

Mint arról korábban beszámoltunk, előzetes letartóztatásba került a 29 éves francia támadó apja és fiútestvére.

Az AFP úgy tudja, a merénylő 34 éves bátyja feladta magát Créteilben a rendőrségen, mielőtt a hatóságok elindultak volna felkutatására.

Fél évet Szíriában töltött a francia merénylő

A Le Monde információi szerint a 29 esztendős terrorista 2013 őszétől 2014 tavaszáig tartózkodott Szíriában.

Hazatérése után egy szalafista csoport tagja volt, de nem volt rangja. A titkosszolgálatok állítólag figyelemmel követték őt.

Három csapat támadott

Francois Molins, Párizs főügyésze újságírói kérdésre elmondta, a terroristák kisebb alakulatokban működtek.

Meg kell tudnunk, honnan jöttek… És hogy ki finanszírozta őket

Hozzáfűzte, a három férfi ma belgiumi letartóztatása kapcsolódik a merénylethez.

Magyar épület is francia trikolórban

A világ számos pontján színeztek be épületeket fényfestéssel a francia zászló mintájára. Budapest is csatlakozott, de nem a Lánchíd, vagy a Parlament “befestésével”. A nyugat.hu szúrta ki a közösségi oldalon, hogy a budai Hegyvidék önkormányzati hivatala varázsolta magára a francia trikolórt.

Hegyvidék trikolórban

Körbevett egy kisvárost a rendőrség

Egybehangzó francia sajtóértesülések szerint szombat este az Aube megyei, valamivel több mint tízezer lakosú Romilly-sur-Seine településre szálltak ki a hatóság emberei, ott élhet ugyanis az egyik terrorista családtagja.

Valószínűleg a már beazonosított, 29 éves francia, a Bataclanban mészároló támadóról lehet szó, akinek többször is volt már korábban bírósági ügye, de egyszer sem került rács mögé.

Vaklárma volt a rendőrségi akció

A francia belügyminisztérium bejelentése szerint téves riasztásra mentek ki a rendőri alakulatok a Pullman Hotelhez – derül ki a BBC beszámolójából. A rendőrség átkutatta a hotelt, de nem talált semmit. A hatóságokat turisták riadóztatták, azt állítva, hogy valami gyanúsat láttak.

Kerekes székesekre vadásztak a terroristák

A támadók a Bataclannál szándékosan az olyan fogyatékkal élő koncertlátogatókat célozták meg, akik kerekes székesek számára kialakított helyre érkeztek – mondta a Telegraph-nak a Párizsban élő New Orleans-i Helen Wilson, aki maga is megsérült.

A Magyar Telekom farag a roaming díján azoknak, akik Franciaországban vannak

Kedves Ügyfelünk! Adataink szerint Franciaországban tartózkodik. Tekintettel a Párizsban történtekre, az Ön kommunikációjának megkönnyítésére novemberi számlájában a roaming díjakat bruttó 10 ezer Ft értékig jóváírjuk. Üdvözlettel: Magyar Telekom – írják sms-ben azoknak az előfizetőknek, akik most francia hálózaton használják a készüléküket.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik