Nagyvilág

Kamu bombakeresőkkel vigyáznak a turistákra Egyiptomban

A CNN tudósítói Sarm es-Sejkben olyan eszközöket láttak a biztonsági szolgálatoknál, melyekről már évek óta kiderült, hogy egyszerűen nem működnek, a forgalmazójuk pedig börtönben ül.

Az egyiptomi biztonsági szolgálatok egy része, ha akarna, sem lenne képes megtalálni egy bombát – derítette ki a CNN. Az orosz repülőgép-katasztrófa után a tengerparti Sarm es-Sejkben jelentősen szigorították a biztonsági intézkedéseket, de a CNN tudósítói több, magáncég által foglalkoztatott biztonsági őrnél is olyan bombakereső eszközöket láttak, melyekről a brit hatóságok már korábban megállapították, hogy egyszerűen nem működnek.

A szállodáknál, bevásárlóközpontoknál nagy számban használatos bombakereső eszközök igencsak hasonlítanak arra a típusra, amit egy brit csaló exportált közel-keleti országokba, míg a brit kormány véget nem vetett az üzletnek. James McCormick az átverés miatt tíz év börtönbüntetést kapott, miután megállapították, hogy a szerkezetekben semmilyen elektronikus alkatrész nincs, amitől képes lenne ellátni feladatát. McCormick ugyanakkor tekintélyes, több tízmillió dolláros vagyonra tett szert.

A CNN megkereste azokat a szállodákat, ahol találkoztak az eszközzel. Az egyik hotel közleményében annyit reagált, hogy folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal a szükséges biztonsági intézkedésekről. Van, ahol annyival jobb a helyzet, hogy bombakereső kutyát is szolgálatba állítottak, a magasabb kategóriájú szállodákban pedig csomagátvilágító eszközök, fémdetektorok is vannak.

A kamu bombakeresőkből kormányszervek is vásároltak, de természetesen selejtezték az eszközöket, miután fény derült a csalásra. A magánszektorban azonban most is nagy számban jelen vannak, holott a CNN-nek megszólaló biztonsági szakértő szerint egy vízipisztollyal is nagyobb esélyük lenne megtalálni egy bombát, mint ezekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik