Nagyvilág

Tarolt a humor az elnökválasztáson

Jimmy Morales a voksok 73,9 százalékát kapta Guatemalában a választások második fordulójában.

A korábbi tévés humorista nagy fölénnyel győzött. Jimmy Morales a nacionalista Nemzeti Összetartás Frontja (FCN) színeiben indult. Az egykori humoristát többen bírálták, mert kormányprogramja csak hat oldalas, pártjának mindössze 11 képviselője van a 158 fős törvényhozásban. Hugo Novales politikai elemző így summázott.

Nincs se programja, se csapata. De az elégedetlenség olyan nagy, hogy az átlag szavazó számára ez nem elsődleges kitétel. 

 

A második forduló után riválisa, Sandra Torres volt first lady már el is ismerte vereségét. A szociáldemokrata politikus hiába ígérte a jóléti programok kiterjesztését, bírálói szerint csak a szegényebbek szavazatait akarta megszerezni, de elutasították, mert az előző korrupt rendszerrel azonosították. Ehhez képest Morales a korrupció elleni harccal kampányolt.

Guatemala változást akar, nem szeretné, ha sötét múltú emberek irányítanák.

Győzelme után Morales megköszönte a bizalmat. Szerinte megválasztásával egy álom vált valóra. A guatemalaiak történelmet írtak és ő is tisztában van vele, hogy a kihívás hatalmas.

 

Korábban volt olyan kezdeményezés is, hogy a guatemalaiak gyászruhában szavazzanak, hogy így fejezzék ki, nem bíznak a valódi politikai változásokban. A közép-amerikai országban mintegy 7,5 millió ember volt jogosult voksolásra. A választásokra hatással lehetett, hogy az első forduló előtt néhány nappal, őrizetbe vették Otto Pérez Molina leköszönő államfőt.

Az ügyészség szerint ő is bűnrészes a korrupciós botrányban, amelyben kormányilletékesek pénzt fogadtak el importőröktől, akik cserében nem fizettek vámokat, dollármilliókkal károsították meg az államot. Az ügy felháborodást és tüntetések sorozatát váltotta ki az országban. A volt elnök börtönben vár tárgyalására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik