Nagyvilág

Hiába tiltakozott az EU is, lefejeznek egy síita fiatalt Szaúd-Arábiában

A szaúd-arábiai legfelsőbb bíróság megerősítette azt a nemzetközileg élesen bírált halálos ítéletet, amelyet egy síita fiatalemberre szabtak ki felekezetek egymás ellen uszítása címén – közölte vasárnap az elítélt ügyvédje és családja.

A vád szerint Ali Bakír en-Nimr 2011-ben és 2012-ben tüntetéseken való részvétele során – még kiskorúként – követte el a terhére rótt bűncselekményt. Ügyvédje szerint lefejezés és keresztre feszítés vár rá, amint a többségében szunniták lakta Szaúd-Arábia élén álló Szalmán király is aláírja az ítéletet.

Az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet mellett az Európai Unió is tiltakozott a bírósági határozat ellen. Az AI információi szerint a sivatagi királyságban idén szeptember végéig legalább 134 halálos ítéletet hajtottak végre, míg tavaly egész évben 90 kivégzés történt az arab-félszigeti országban.

En-Nimr annak a neves síita hitszónoknak, Nimr Bakr en-Nimr sejknek az egyik unokaöccse, akit a szaúdi “uralkodóval szembeni engedetlenség” miatt ugyancsak kivégzés fenyeget. A hitszónokot azután vették őrizetbe, hogy élére állt a szunnita királyság keleti részében 2011-ben és 2012-ben, az arab tavasz hatására kirobbant tüntetéseknek, amelyek során a kisebbségben lévő síiták tiltakoztak az őket érő hátrányos megkülönböztetés ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik