Nagyvilág

Véres kések hozhatják el a harmadik palesztin felkelést

Büntetlen előéletű, a fiatal palesztin generációhoz tartozó frusztrált férfiak: ez a kép alakult ki a késes támadókról, akiket sokan már felkelőknek hívnak. Az elnyomó Izraelt okolják a lázongásközeli helyzetért, ami könnyen egy újabb intifádába csaphat át. Az előzőekbe ezrek haltak bele.

Kezd nagyon komolyan eldurvulni a helyzet Izraelben és Palesztinában. Kedden három izraelit lőttek le vagy késeltek meg két különböző jeruzsálemi támadásban. Az egyikben két támadó egy buszon kezdett gyilkolni, a másikban egy férfi autójával egy megállóba hajtott, majd a gyalogosokra rontott. A támadókat a rendőrök lelőtték. Aznap reggel még két kisebb merénylet is történt halottak nélkül, bár az egyik támadót meglincselte a tömeg.

Fotó: AFP / Thomas Coex
Fotó: AFP / Thomas Coex

Hétfőn két különböző késelésben két izraeli tini sérült meg súlyosan, miután palesztinok támadtak rájuk Jeruzsálemben, az egyik 14 éves áldozatot biciklizés közben szúrták meg. A két elkövető nem úszta meg: egyiküket menekülés közben ütötte el egy autó (túlélte), a másikat a rendőrök lőtték le, amikor kést rántva megindult feléjük.

Ez csak a jéghegy csúcsa, jelenleg nem látszik az erőszakhullám vége, amit az izraeli politika is táplál. Az egyik friss támadás egy igazoltató rendőr ellen a Haaretz YouTube-csatornáján is megjelent. A hangulat rettegőre váltott a városban, senki se tudja, mikor és hol lesz a következő attak.

Közben a palesztin és izraeli arab településeken sztrájkot hirdettek, több tüntetés is várható, izraeli oldalról is. Abban szélsőséges zsidók és palesztinok is egyetértenek, hogy Benjamin Netanjahu jelenlegi kormánya durván félrekezeli a krízist, amit sokan már harmadik intifádaként, azaz felkelésként emlegetnek. A halottak száma jelenleg négy izraeli és 25 palesztin, ők 12 nap alatt haltak meg. 1300 palesztin meg is sérült, de a számok óráról órára változnak.

Homályos eredet

Október 3. óta 18 olyan késes támadás történt, ami zsidók ellen irányult. Az egész két nappal korábban, október 1-én kezdődött, amikor állítólagos hamászos merénylők otthonukban, gyerekeik szeme láttára lőttek agyon egy zsidó telepes párt. Ezt követően terjedni kezdett a pletyka, hogy a zsidók imahelyét kibővítik az al-Aksza mecsetnél, felborítva ezzel a hallgatólagos megegyezést az imahelyek megosztásáról, összecsapásokká fajult az erőszakhullám, Ciszjordániában és a gázai-izraeli határon is, itt még rakétakilövések is voltak.

Benjámin Netanjahu (benjámin netanjahu, )
Benjámin Netanjahu (Fotó: AFP)

Közben a Guardian szerint mintegy 50 százalékkal emelkedett az önvédelmi fegyverek vásárlása, sok veszélyesnek mondott helyen álló pláza vagy étterem pedig kiürült, nem mer odamenni senki. A palesztinok között végzett felmérés azt mutatja, a többség visszatérne a fegyveres felkeléshez.

De lehet ebből intifáda?

Mahmúd Abbasz és a cselekvésképtelen palesztin vezetés azt érték el, hogy ugyan valamelyest megbékéltek a Gázai-övezetet irányító Hamásszal, de csak minimális lépéseket tettek az államiság felé vezető úton (néhány nemzetközi szervezet tagjai lettek, az ENSZ-ben megfigyelői státuszuk van). Ez színtiszta frusztrációhoz vezetett a palesztin néplélekben. Eközben Netanjahu a terrorista-nem terrorista összefüggésre egyszerűsíti a helyzetet az ilyen mondataival:

A terrorizmus nem a diplomáciai megoldás okozta frusztrációból fakad.

Az Economist óva int egy harmadik intifáda előrejelzésétől (az első kettőről lásd keretes írásunkat). Most nagyon más a helyzet. Ugyanis az első két intifádát szervezetek mozgatták, a mostani a szétaprózódott palesztin közélet miatt alulról szerveződő tüntetés- és támadássorozat (a támadók a rendőrség szerint is magányos farkasok, sokuk büntetlen előéletűek). Sőt, Abbász elnöknek épp a hatalomban maradás miatt az az érdeke, hogy csendesedjen az erőszak, máskülönben elsöpri őt.

A Hamász viszont durvulást akar, csak nem otthon: ki is jelentették, a késelős támadások a harmadik intifáda kezdetét jelentik, nem sokkal később palesztinok százai mentek neki az izraeli határnak. Hetet lelőttek közülük az izraeliek, mire a Hamász rakétákkal, az izraeliek a már említett légicsapással válaszoltak. Közben Izrael is megosztott, mialatt az ő radikálisaik is támadják a muzulmánokat.

14. intifáda?

Persze a másik oldal máshogy látja (jogosnak) az érlelődő intifádát. Ahogy az orosz Russia Today által felkért amerikai elemző fogalmaz: a zavargáshullám “egy teljesen természetes és igazolható válasz arra az elnyomásra, amibe beleszülettek és ami minden számukra, amit valaha ismertek“. A szerző véleménye az, hogy a palesztinok hősiesen vártak évekig arra, hogy a nemzetközi közösség elismerje a jogukat egy önálló államra, mindhiába. Eközben Damoklész kardjaként lebeg a fejek fölött az első intifáda 2160 és a második 3950 halottja.

Ahogy az Arab News véleménycikkében olvasni lehet, az arab-palesztin oldal szerint olyanokat is megöltek az izraeli biztonsági erők, akik csak önvédelemből kapták elő a kést. A cikk felhozza az Izrael szemére vetett (sok esetben bizony jogos) kritikákat: a nemzetközi jog megsértésével való konstans telepépítéseket, a katonai ellenőrzőpontokat, a szélsőséges zsidó telepesek palesztinok elleni támadásait. Az meg, hogy mit tekintünk intifádának, szinte szabadon értelmezhető, a lényeg úgyis a generációkat megnyomorító erőszak.

Mazin Kumszijeh palesztin szerző, a Palesztin Természettörténeti Múzeum igazgatója például már a 14. intifádát emlegeti.

Intifádák

Az első intifáda 1987 decemberében tört ki, azt követően, hogy az izraeli haderő egy teherautója balesetet szenvedett egy palesztinokat szállító kocsival, amiben négyen meghaltak. Hamar kinőtt az erőszakhullám, és a bojkottos-sztrájkos tiltakozás mellett kődobálós-molotovos ellenállás alakult ki. Az izraeli erők palesztinok százait lőtték le válaszul, köztük sokan gyerekek voltak. Az erőszaknak az 1993-as oslói megállapodás vetett gátat. (Érdekesség, hogy a mostani intifáda-szerű támadások elkövetőinek jelentős része még nem is élt ekkor.)

A második intifáda 2001-ben tört ki, miután Ariel Saron kormányfő több száz fős katonai kísérettel a Templom-hegyre látogatott. Ezt a palesztinok provokációnak vették, megdobálták a kíséretet kövekkel, erre feloszlatták a tüntetést. Újabb tiltakozások, majd öngyilkos merényletek következtek, miközben az izraeli biztonsági erők célzott gyilkosságokkal, a tüntetések brutális leverésével, házrombolásokkal válaszoltak. 2005-ben az egyiptomi Sarm el-Sejkben Abbász és Saron megállapodtak az erőszak beszüntetésében, de az csak fokozatosan csitult el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik