Nagyvilág

Több késeléses merénylet volt hétfőn is Jeruzsálemben

Palesztinok támadtak izraeliekre, egyre többen emlegetnek harmadik intifádát.

Újabb késeléses merénylet volt hétfőn este Izraelben: egy palesztin támadó egy izraeli katonát késelt meg egy autóbuszon Jeruzsálemben. A merénylőt a biztonsági erők megölték. A rendőrség közleménye szerint a katona könnyebben sérült meg, a palesztin támadó a fegyverét akarta elragadni. Egy másik utas is megsebesült, végül a támadót rendőrök lőtték agyon.

A nap folyamán több hasonló eset is történt. Kelet-Jeruzsálemben két kamaszkorú palesztin késelt meg két izraelit – előbb egy 25 éves járókelőt, majd egy arra bicikliző 13 éves gyermeket. A járókelőt súlyos, a gyereket életveszélyes sérülésekkel ápolják kórházban. Az egyik menekülő késelőt egy autó elütötte és súlyosan megsebesült, a másikat pedig a rendőrök agyonlőtték, amikor feléjük futott késsel a kezében.

Egy órával korábban szintén Kelet-Jeruzsálemben egy palesztin nő határőrre támadt késsel. A határőr önvédelemből rálőtt. Az egyenruhást könnyebb, a késelő nőt közepesen súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

Az utóbbi héten napi rendszerességgel ismétlődtek a gyakran halálos kimenetelű tüntetések és merényletek. Ezt egyre többen „harmadik intifádának” tekintik – az első palesztin felkelés 1987-től 1993-ig, a második 2000-től 2005-ig tartott. A mostani erőszakhullám eddig négy izraeli és 25 palesztin halálos áldozatot követelt.

Az izraeli vezetés a feszültség éleződéséért a „palesztin uszítást” okolja, míg a palesztinok szerint Izrael a felelős a történtekért, mert a korábbinál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol muszlim szent helyek találhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik