Nagyvilág

Az ukrán miniszterelnök szerint orosz titkosszolgálatok állhatnak a maláj gép lelövése mögött

„Részeg szakadárok nem tudnak egy Buk rakétarendszert kezelni” – mondta Jacenyuk.

Az orosz titkosszolgálatok tervelték ki a tavaly nyáron lezuhant maláj utasszállító repülő lelövését a kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött terület fölött – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a keddi kormányülésen. „Kétségkívül részeg szakadárok nem tudnak egy Buk rakétarendszert kezelni, ez azt jelenti, hogy csakis képzett orosz katonák kezelhették a fegyverzetet” – mondta a kormányfő.

Jacenyuk emlékeztetett arra, hogy ukrán szakértők is több tucat vizsgálatot végeztek a katasztrófa körülményeiről és ígéretet tett arra, hogy az eredményeket még a mai napon közzéteszik.

Mihail Malisevszkij, a fegyvergyártó Almaz-Antej orosz állami konszern főmérnökének tanácsadója kedden viszont azt állította, hogy a rakétát az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területről lőtték ki. Korábban orosz részről több ízben is azt állították, hogy egy ukrán Szu-25-ös találta el levegő-levegő rakétával az utasszállítót, ezt azonban még orosz szakértők is képtelenségnek nevezték. Az orosz vezetés viszont kötötte az ebet a karóhoz, egy műholdképet is közzétettek, amiről internetezők bizonyították be, hogy hamisítvány. Végül az Almaz-Antej is elismerte, hogy Bukkal lőtték le a gépet, de azt állították, hogy olyannal, ami az orosz hadseregben már nincs hadrendben, de az ukrán fegyveres erők nagy számban rendelkeznek vele.

A Hollandia vezette nemzetközi vizsgálócsoport szerint viszont olyan rakétával lőtték le a gépet, amely jelenleg is hadrendben van Oroszországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik