Nagyvilág

Nincs több különvonat a menekülteknek Németországba

Humanitárius és egészségügyi katasztrófára figyelmeztetettek a segélyszervezetek.

Salzburg vezetése úgy döntött, hétfőtől nem indul több menekülteket szállító különvonat Németország felé, mert a pályaudvaron kritikus helyzet alakulhat ki, a városba naponta kétezer ember érkezik. A szolgálatot teljesítők már így is kapacitásaik határán vannak. Salzburg polgármestere a helyzet kiéleződésétől tart. Heinz Schaden azt mondta: a Vöröskereszt és a Caritas segélyszervezet humanitárius és egészségügyi katasztrófára figyelmeztetett.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szerint a különvonatok eddig mintegy 1200 és 2000 menekültet szállították naponta Salzburgból Németországba, a többi menekült a freilassingi határátkelőnél próbált átjutni, de legutóbb itt is órákat kellett az esőben állni az embereknek, hogy kijussanak az országból. Szombat este Freilassingnál 800 menekült várta, hogy átléphesse a határt.

A salzburgi pályaudvarnál lévő mélygarázsban kialakított szükségszállás megtelt, itt 800 menekültet helyeztek el, 320-an a vasútállomás területén éjszakáztak. Éjszaka még 110 ember érkezését várták. Szombat este 11 óra körül 300 fővel elindult egy különvonat Németország felé, vasárnap két különjárat indítását tervezték.  A napokban Salzburg illetékesei már kérték a bécsi és a déli országrészben dolgozókat, hogy lassítsák a menekültek szállítását. Ekkor a pályaudvar melletti parkolóház befogadóképességét higiéniai és biztonsági okokból ezer helyett 800 főben határozták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik