A következő élő közvetítés része Nem vinnének, hoznának menekülteket

Ciprasz: ha lesz kvótarendszer, szétválogatjuk a menekülteket

Alekszisz Ciprasz (Alekszisz Ciprasz)
Alekszisz Ciprasz (Alekszisz Ciprasz)

Az Európai Uniónak többet kellene tennie a kontinenst érintő migrációs válság megoldása érdekében – jelentette ki hétfőn Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, az előző napi választásokat megnyerő Sziriza párt vezetője. A kormányfő sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy részt fog venni a szerdai brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozón, s ő fogja képviselni Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnököt. Korábban arról lehetett olvasni a sajtóban, hogy a menekültválság megvitatására szolgáló tanácskozáson Görögországot – nyilván a hétvégi parlamenti választás s az ennek nyomán zajló kormányalakítási tárgyalások miatt is – Prokopisz Pavlopulosz görög államfő fogja képviselni.

“A menekültkérdés ügyében sokat várok ettől a döntő fontosságú csúcstalálkozótól” – mondta Ciprasz a Pavlopulosszal közösen tartott sajtóértekezletén. “Lehetséges, hogy Európa tudatára ébred a hatalmas felelősségének egy európai problémában, amely nem nehezedhet kizárólag ránk, a térség országaira” – tette hozzá.

Athén azt állítja, hogy kész jobban ellenőrizni határait, s különválasztani egymástól a menedékkérőket, illetve a megélhetési céllal érkező migránsokat, de ennek fejében annak a tervnek a végrehajtását követeli, melyet az Európai Bizottság dolgozott ki a szíriai, iraki és eritreai menekülteknek a tagállamok közti elosztására.

A legfrissebb adatok szerint az év eleje óta több mint 300 ezer menekült és migráns érkezett a Földközi-tengeren keresztül Görögországba.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik