Nagyvilág

A szíriai kormány csontig benyalt Észak-Koreának

Amíg az országban polgárháború dúl, az Aszad-rezsim új parkot létesített Kim Ir Szen tiszteletére.

Miközben Szíria nagy részén polgárháború dúl, a főváros egyik tehetős negyedében hétfőn egy új parkot adtak át, melyet a Bassár el-Aszad vezette kormány az észak-koreai államalapító, Kim Ir Szen tiszteletére létesített.

Az ünnepélyes megnyitón Feiszal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes „történelmi uralkodónak és vezetőnek” nevezte a brutális diktátort. Elmondta: „mindenki, aki Kimet bírálja, gyerekes és buta”, egyben dicsérte a kelet-ázsiai diktatúrát, amiért Szíria oldalára állt „a terrorizmus elleni harcban”. A szír kormány valójában minden ellenfelét terroristának bélyegzi, összemosva ezzel az Iszlám Államot akár békés aktivistákkal is.

Észak-Korea damaszkuszi nagykövete a rendezvényen azt mondta: a szíriai konfliktus azoknak az amerikai cselszövéseknek és terveknek az eredménye, melyek a „legitim és független kormány” megdöntését célozzák.

Az ünnepélyes megnyitóval egy időben összecsapások voltak Damaszkusz déli részén a mérsékelt felkelők és az Iszlám Állam fegyveresei között. A szíriai konfliktus egyébként békés tüntetésekkel kezdődött még 2011 tavaszán, majd nem sokkal később polgárháborúba torkollt, amely azóta már 240 ezer halálos áldozatot követelt és hatalmas menekültáradatot váltott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik