Nagyvilág

Szállodára támadtak a fegyveresek Maliban

mali (Array)
mali (Array)

Fegyveresek betörtek egy szállodába, ahol ENSZ-alkalmazottak is laktak. Négy halott már biztos van.

Legalább négy ember meghalt, amikor ismeretlen fegyveresek Mali középső részén rátámadtak egy szállodára, amiben az országban lévő ENSZ-békefenntartók is megszállnak – közölte egy katonai szóvivő. A támadásnak egy halálos áldozata volt. A célpont a fővárostól 600 kilométerre északkeletre fekvő Sevare repülőteréhez vezető út menti szálloda volt.

A fegyveresek péntek reggel szivárogtak be az épületbe, amit körülzárt a mali hadsereg. Két katona meghalt, három másik megsebesült. Egy férfit, akinek az övére bomba volt szerelve, agyonlőttek. A negyedik áldozat egy fehérbőrű férfi, akiről többet egyelőre nem tudni. Helyi lakosok szerint füst gomolyog és fegyverropogás hallatszik az épületből. A helyiek házaikba menekültek. A támadók még mindig a szállodában vannak – mondta egy szemtanú a délutáni órákban.

 

Békefenntartók Maliban

Souleymane Dembele katonai szóvivő szerint az ENSZ-misszió (MINUSMA) legalább öt külföldi tagja – három dél-afrikai, egy francia és egy ukrán – volt bejelentkezve a Byblos nevű szállodába. Feltételezések szerint sikerült kimenekülniük az épületből. Az épületben a fegyveresek öt túszt ejtettek – közölte Dembele.

Márciusban álarcos fegyveresek tüzet nyitottak egy külföldiek által látogatott bamakói étteremben, öt embert megöltek. Júniusban három katonát lőttek agyon a mauritániai határ közelében. A támadások elkövetését az al-Kaidával kapcsolatban álló Anszár ad-Din iszlamista csoport vállalta magára. Hétfőn fegyveresek 11 katonát öltek meg egy rajtaütésben egy Timbuktu közelében fekvő támaszpontnál.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték az iszlamistákat. A térség az ENSZ-békefenntartók jelenléte ellenére továbbra sem biztonságos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik