Nagyvilág

Két meleg férfit letartóztattak Marokkóban, mert „túl közel álltak egymáshoz”

gay, homoszexuális, meleg, Törökország (Array)
gay, homoszexuális, meleg, Törökország (Array)

Két meleg marokkói férfit négy hónap börtönre ítéltek, amiért túl közel álltak egymáshoz egy rabati történelmi emlékhely előtt.

A 38 éves Lahcent és 25 éves Mohsinet pénteken ítélték el, miután bűnösnek találták őket homoszexualitás és szemérmetlenség vádjában. Aktivisták szerint durván igazságtalan volt a bírósági tárgyalás. Marokkó melegellenes törvényei alapján 500 Dirham (14000 Ft) pénzbírságot is kiszabtak rájuk – írja a Guardian.

Azért zárták júniusban börtönbe a párt, mert egymás kezét fogták egy fénykép erejéig a Hassan torony előtt, amely Rabat híres minaretje és kedvelt turistalátványosság. A két férfi várost nézett és közben fényképeket készítettek. A marrákesi Mohsine először volt a fővárosban, és a rabati Lahcen vezette őt körbe a városban.

„A két férfi egy ok miatt tölti az elkövetkező hónapokat rács mögött: mert melegek” –nyilatkozta az Aswat Collective, az egyik legnagyobb marokkói LMBT aktivista csoport, aki kampányol a szabadlábra helyezésükért. „Fel vagyunk háborodva ezen az igazságtalanságon”- tették hozzá.

Fotó: Thinkstock

Elégetni a melegeket

Marokkóban a napokban fokozott érzékenységgel fogadják az LMBT közösséget pártoló tevékenységeket. A Maroc Hebdo újság múlt heti számában a címlapon az állt: „A melegeket el kéne égessük?”A meleg jogok kérdése megosztja a marokkói társadalmat, amely még ma is többnyire mélyen konzervatív nézeteket vall.

Mohsine és Lahcen ügyét összefüggésbe hozták egy másik, szintén a Hassan toronynál egy nappal letartóztatásuk előtt történt üggyel. Két félmeztelen francia aktivistát (a feminista Femen csoport tagjait) letartóztattak és rögtön deportáltak, miután megcsókolták egymást a torony előtt.

A hatóságok úgy vélik, hogy Mohsine és Lahcen lemásolták a francia aktivistákat, bár a két férfi azóta is tagadja ezt. A Femen tiltakozó tüntetése felháborodást váltott ki a konzervatív marokkóiakból, akik a Rabati francia követség előtt vonultak fel emiatt. „Ez itt Rabat, nem Párizs” –kiáltozták.

Veszélyben a pár

Az Aswat szerint a két férfit fizikailag és mentálisan is bántalmazták a börtönben. Több újságírónak is megtagadták a bírósági tárgyaláson való részvételt. Az Aswat a marokkói belügyminisztériumot is elítéli, amiért nyilvánosságra hozták a két férfi személyazonosságát, ami a családjaik háza előtti tüntetésekhez vezetett. Lahcen édesanyja fél, hogy fia élete veszélyben van Marokkóban személyazonosságának felfedése miatt, mondta az Aswat.

„Lahcen és Mohsine négy hónapos börtönbüntetése tragikus emlékeztetője annak, hogy a kirekesztő törvények komoly következményekkel járnak” mondta Andre Banks, az All Out nemzetközi egyenlőségi mozgalom ügyvezető igazgatója, a büntető törvénykönyv 489-es paragrafusára utalva. A 489-es paragrafus alapján hat hónaptól 3 évig tartó börtönbüntetés szabható ki homoszexualitásért.

„Addig fogunk dolgozni marokkói partnereinkkel, amíg a két férfit szabadlábra nem helyezik – és amíg a melegség nem számít majd bűnnek. Egyik országnak sem szabadna állampolgárait börtönbe zárnia azért, hogy kit szeretnek”- mondta Banks. Több mint 75.000-en írták már alá az All Out petícióját, amely Mohsine és Lahcen szabadon engedését kéri. A petíciót (https://go.allout.org/en/a/lahcen-mohsine/) itt lehet aláríni.

Fotó: Europress/Gonzalo Arroyo Moreno

Vissza a középkorba

Peter Tatchell, egy emberi jogi aktivista szerint a két férfi letartóztatása az utóbbi időkben tapasztalt LMBT-aktivisták elleni szigorú fellépéseknek a része, és valószínűleg rontani fog az ország nemzetközi hírnevén.

„Egyre inkább támadják a meleg és biszexuális férfiakat Marokkóban. Morális pánikkeltés folyik a melegek ellen, a média által is megsegítve. Ez csak egy az utóbbi hónapok számos letartóztatása közül. Ebben az esetben, mint néhány másikban is, semmi bizonyíték nincs azonos neműek közti viszonyra. Lahcent és Mohsinet a szeretet kimutatása miatt tartóztatták le, amely technikailag nem bűn Marokkóban “- mondta.

Hozzátette: „A férfi homoszexualitás széleskörűen elterjedt Marokkóban. Egészen mostanáig tényleges tolerancia volt az azonos neműek közti kapcsolatokkal szemben, amíg azok nem nyilvánosan történtek. A növekvő elnyomás egybevág azzal, hogy egyre több meleg Marokkói vállalja fel identitását, és kezdenek megjelenni a meleg kiadványok és chatszobák.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik