Nagyvilág

Botrányos, hogy Magyarország saját vasfüggönyt épít

határzár, törökország (Array)
határzár, törökország (Array)

Komoly a nemzetközi sajtó érdeklődése a magyar-szerb határzár iránt. Brit lapokból szemléztünk.

A BBC legolvasottabb hírei között van az erről szóló cikk, amely legfőképp Aleksandar Vucic szerb kormányfő elégedetlenségét és meglepettségét taglalja a váratlan bejelentéssel kapcsolatban. Nils Muiznieks, az Európai Tanács emberi jogi biztosát is idézik, aki meggondolatlannak tartja a kerítés felépítéséről szóló döntést. Arra is rávilágítanak, hogy több tízezer magyar is elhagyja az országot, ezáltal kettős mércével feltüntetve a szerbiai kerítést. A BBC szerint a magyar kormány plakáthadjárata az emberek támogatását megszerezve próbál legitimitást szerezni a nemsokára várható kemény bevándorlási törvényeknek.

Az angolok is szeretnének kerítést

A Daily Mail a fókuszt a bevándorlás méretének jelentőségére teszi, többször is kihangsúlyozzák, hogy Magyarország a fő kapu az Unióba. Ugyanis ha valaki átjut a szerb-magyar határon, onnan szabad az útja a schengeni országok között. Megemlítik, hogy Orbán Viktor a határ teljes lezárását is fontolgatja. Idézik a pápát is, aki szerint imádkoznunk kell könyörületért, hogy az Úr megbocsásson azoknak, akik bezárják az ajtójukat a segítségre szorulók előtt. A lap által megkérdezettek túlnyomó többsége egyébként támogatja a magyar kormány döntését, és úgy vélik, Angliában is hasonló lépéseket kéne tenni.

Terelés a kerítés

A Telegraph szerint a kormány a Jobbik felé kacsintgató szavazóit próbálja meg visszaszerezni ezzel a lépéssel. Úgy vélik, Szijjártó Péter elutasította az EU „hosszas és időigényes” bevándorlással kapcsolatos tárgyalásait, amikor bejelentette a kormány döntését szerdán. A Telegraph megkérdezett egy már visszavonult helyi diplomatát is, aki szerint abszurd és botrányos, hogy Magyarország, aki elsőként bontotta le a vasfüggönyt, most egy saját vasfüggönyt épít. Szerinte ez csak terelés a szociális és gazdasági problémákról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik