Nagyvilág

George Pataki most tényleg indul az elnöki székért

George Pataki (Array)
George Pataki (Array)

New York állam korábbi kormányzója egykoron többször elgondolkodott az elnökválasztási kampányon, de most tényleg belevág – írja a The Washington Post.

Pataki neve 2001. szeptember 11-ei terrortámadás idején vált híressé, maikor is ő volt az állam kormányzója, de 2007 óta nem volt választott pozíciója. Pataki a héten egyébként a New York Postnak már megszellőztette, hogy indul a választáson.

A The Washington Post szerint korábban egyébként már háromszor is flörtölt a jelölti pozícióval, de 2000-ben, 2008-ban és 2012-ben is úgy döntött, hogy nem az a megfelelő időpont. „Már viccet csináltam az ügyből: négyévente van olimpia, világbajnokság, és az helyzet, amikor New Hampshire-ben az elnökségen gondolkodom.

 
Fotó: Europress 

George Elmer Pataki magyar-olasz-ír származású amerikai politikus, New York állam 53. kormányzója volt 1995 és 2006 között egymás után három terminusban.

A Wikipédia szerint a politikus apai nagyapja, Pataki János (1883–1971) 1908-ban vándorolt ki Magyarországról, Aranyosapátiból az Amerikai Egyesült Államokba, és egy kalapgyárban dolgozott. Későbbi felesége, Erzsébet (1887–1975) pedig 1904-ben vándorolt ki. Fiuk, George édesapja, Louis Pataki 1912-ben született (és 1996-ban hunyt el), postásként dolgozott. George Pataki anyai nagyapja, Matteo Laganà Calabriából, Olaszországból vándorolt ki, és 1914 körül vette el az ír Agnes Lynchet. Lányuk, Margaret Lagana lett George édesanyja. George Patakinak van egy bátyja is, Louis. George a mai napig beszél egy kicsit magyarul.

1973-ban házasodott meg, Elizabeth (“Libby”) Rowlandet vette el. Négy gyerekük született: Emily, Teddy, Allison és Owen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik