Nagyvilág

Csicskalángos-gate: Még mindig jobb, mint ha lehányták volna Orbánt

Juncker (Array)
Juncker (Array)

És egyéb remek bakik a nagyvilágból. Emlékeznek arra, amikor George Bush Japánban belehányt a házigazda ölébe? Egy rakás politikus viselkedik cikin, és nem biztos, hogy azért, mert gonoszak.

Ha édesanyámmal komoly dolgokról beszélgetek, és közben felveszem a telefonom, akkor édesanyám meg fog sértődni. Olyan egyértelmű dolog ez, hogy a legtöbbünknek még magyarázni sem kell. Ebből szinte következik, hogy ha édesanyám ilyesmin megsértődik, akkor a horvát elnök is meg fog sértődni.

Jean-Claude Junckernek ez mégsem volt ennyire egyértelmű. Nem lehetett az, miután pontosan ezt csinálta meg Kolinda Grabar-Kitarovic-tyal. Közös sajtótájékoztatót tartottak, amikor Juncker zsebében megcsörrent a telefonja, de ahelyett, hogy szégyenkezve lehalkította volna, elővette, majd nyugodtan elkezdett telefonálni. Miután letette, zsebrerakta a telefont. Aztán meggondolta magát és újra elővette. Kicsit még nyomkodta. Eközben a horvát elnök végig beszélt. Nehogy elfelejtsük, egy sajtótájákoztató közepén vagyunk.

Ez a pár mozdulat nem csak Junckerről mond el sok mindent, de arról is, ahogy Orbán Viktorral viselkedett a rigai csúcstalálkozón. Sok mindenre lehetett következtetni abból, ahogyan az Európai Bizottság elnöke egy méretes csicskalángost fektetett el a magyar miniszterelnök nyakán/fülén.

Gonosz

Tippelhettünk arra is, – ahogy azt például a Népszava tette – hogy Juncker ezzel a pofonnal akarta levezetni Európa minden feszültségét az “ágaskodó autoriter nacionalizmussal” szemben. Sőt, következtethetünk arra is hogy Juncker viselkedése kiszámított volt, és egy putyini húzással egyszerűen dominálni akarta Európa erős emberét. Emlékszünk még arra, amikor Putyin úgy ült le tárgyalni Angela Merkellel, hogy a kutyáját a lába mellé fektette. Merkel retteg a kutyáktól, miután korábban megharapta egy. Szóval tippelhettünk akár ilyen szándékos dominanciára is.

Persze, amikor a teljes videó, illetve a francia tévé bejátszója megjelent, már kicsit árnyalódott a kép. Juncker még pár csicskalángost kiosztott, ölelgette, csókolgatta az embereket, a nyakkendőjükkel viccelődött, lekövérezte őket. A pofon így nem Orbánnak szólt, illetve nem csak neki.

Az új videó alapján viszont egyértelmű, hogy Jean-Claude Juncker nem hidegvérű manipulátor, hanem olyan ember, aki a közegéhez mérten sem veszi észre magát és túl lazán viselkedik. Ezt mondja Görög Ibolya protokollszakértő is, aki korábban egy darabig Orbán Viktor protokollfőnöke volt. A telefont sajtótájékoztató közben felvenni nem lehet provokáció. Inkább neveletlenség. Görög szerint egy ilyen gesztus azt üzeni, hogy aki mellettünk áll, nem fontos, mert az a fontos, aki telefonon keres minket. Nem véletlen, hogy az ilyen kaliberű politikai vezetőknek nem is nagyon van mobilja. Van helyette titkárságuk.

Veszélyes

Juncker szerint a provokáció – ha provokáció – egyébként is veszélyes dolog. A diplomácia szabályainak be nem tartása is üzen valamit. Juncker pedig túl szabadon viselkedett, már a pénteki köszöntő alatt is. Képzeljük csak el, ha Orbán Viktor nem kezeli le ilyen jól a helyzetet és a pofonért cserébe ő is kioszt egyet. Az már nem kedves, üdvözlő gesztus lenne, hanem komoly politikai konfliktus. Sőt, ha már a “helló diktátor” köszöntésre valami erősebben mond Orbán a “helló, nagyherceg” helyett, abból is komoly balhé lehetett volna. Pont ezért nem szokás ennyire öntörvényűen viselkedni ilyen magas pozíciókban.

“Nem lennék a protokollfőnöke”, mondta Görög Junckerről. Aki ezeket a gesztusokat nyilvánvalóan azért teheti meg, mert mindenki jól ismeri Európában. Hiába friss bizottsági elnök, 2005 óta az Eurogroup vezetője volt. Gyakorlatilag ő vezette le a tárgyalásokat a válságra adott gazdasági reakciókról. Természetesen zárt ajtók mögött, ahol sokkal könnyebb közeli kapcsolatot kialakítani a politikusokkal. Ezeket a meghittebb viszonyokat vitte most a nagypolitika elé.

A bizottsági elnök tényleg mindig ilyen volt. Érdemes megnézni, hogyan köszönti a biztosokat a bizottsági ülések elején. Pont ugyanúgy, mint ahogy azt pénteken tette. Megölel pár embert, ad néhány puszit és kioszt pár taslit. Senki nem sértődik meg rá, mert mindannyian közeli munkaviszonyban vannak vele. Pont úgy, mint Európa vezetőinek nagy része, mégsem lehet velük nyilvánosan azt tenni, amit Juncker most tett. Görög azt mondja, a diplomáciába egyszerűen nem fér bele az érzelmek ilyen szintű kimutatása, főleg az Unió poroszos intézményrendszerében.

Szándékos

Ha Juncker ezt az egészet szándékosan csinálná, akkor egyszerűen nem tenné meg ezeket a gesztusokat. Görög szerint ez nem agyban dől el, mert ha átgondolná, milyen veszélyes lehet a legapróbb válaszreakció is, nem kockáztatná meg. Egyszerűen arról lehet szó, hogy nincs senki Juncker közelében, aki szólna neki, hogy ezt ne csinálja.

Európában ilyen magas szinten nagyon ritkán követnek el diplomáciai malőröket. Brezsnyev és Jelcin híresek voltak arról, hogy ha ittak, vállalhatatlanul viselkedtek a nyilvánosság előtt. Az uniós vezetőknél ehhez képest a legnagyobb baki olyan lehet, mint amikor Orbán kezet csókolt Merkelnek Budapesten.

Vagy amikor a fidzsi miniszterelnök összekeverte Medvegyev orosz elnököt a tanácsadóival, és velük fogott látványosan kezet.

Jó, volt olyan is azért, hogy idősebb George Bush lehányta a házigazdáját Japánban.

Vagy amikor Michelle Obama megölelte a királynőt. Amit egyébként szigorúan tilos, nem is tudom, mit tennének ott Junckerrel egy cuppanós puszi után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik