Nagyvilág

Új eljárás lehet a paksi fűtőanyag-vásárlásról

Az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) is beszáll a paksi fűtőanyag-vásárlás engedélyezéséről szóló tárgyalásokba, és egy korábbi finn modellt tekintenek példának.

Ennek lényege, hogy az ott is Roszatom-kivitelezésben épülő erőműnél a garanciá­lis időszakban az orosz cég szállítja a fűtőanyagot, a későbbi beszerzésekre pedig nemzetközi tendert írnak ki – olvasható a Népszabadságban. A lap brüsszeli forrásokra hivatkozva arról ír, hogy nem született megállapodás Lázár János keddi tárgyalási során a paksi bővítésről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki Sonkodi Balázs államtitkárral együtt tárgyalt Luxembourgban, a megbeszélések után úgy nyilatkozott, sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást. Uniós források a tárgyalások tényét megerősítették, de részleteket nem árultak el.

A napilap úgy tudja, Lázárt a hűvös hangulatú tárgyalásokon nemcsak az ­uniós szabályokkal összeegyeztethetetlen fűtőelemüzlet miatt vonták kérdőre, hanem azokkal az energiapiaci jogsértésekkel kapcsolatban is, amelyek nyomán Brüsszel kötelezettségszegési eljárásokat indít Magyarország ellen. A kormány minden fronton engedni kényszerült, megállapodás azonban már csak azért sem születhetett, mert sem a bizottság, sem a magyar kormány nem aláíró fél az üzemanyag-ellátás kérdé­sében.

Az ESA-val Sonkodi Balázs egyezett meg “elvi szinten”. A finn esetben azonban nincs közpénz az üzletben, a Roszatom saját tőkével is beszállt a finn a vállalkozásba, és a használt fűtőelemekről Finnország gondoskodik. A magyar-orosz megállapodás azonban arról szól, hogy hogy amíg a Roszatomtól vesszük az üzemanyagot, addig visszavihetjük Oroszországba a kiégett fűtőelemeket – emlékeztet a lap. Ezt az egész konstrukciót kell ismét megtárgyalni.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik