Nagyvilág

Riasztóan sok brit érti meg a párizsi vérengzés indítékait

Video a párizsi gyilkosokról (charlie hebdo, )
Video a párizsi gyilkosokról (charlie hebdo, )

A brit muzulmánok kevéssel több mint egynegyede megérti a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni januári terrortámadás indítékait, a többség azonban helytelennek tartja a Mohamed prófétáról gúnyrajzokat megjelentető lap elleni merényletet - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató által megrendelt felmérés adatai szerint a Nagy-Britanniában élő muszlimok 27 százaléka “bizonyos fokon megérti” a Charlie Hebdo elleni támadás indítékait, 62 százalék azonban nem értett egyet ezzel az állítással.

A válaszadók 11 százaléka ennél is tovább ment és azt mondta, hogy “a Mohamed prófétát ábrázoló képeket megjelentető szervezetek megérdemlik, hogy megtámadják őket”. Bár a felmérés szerint a brit muzulmánok 78 százalékát “mélyen megsértette a prófétát ábrázoló képek közzététele”, ezt a kijelentést a megkérdezettek 85 százaléka elutasította.

A közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 95 százaléka hűséges az Egyesült Királysághoz, 93 százaléka pedig úgy vélte, hogy a muszlimoknak minden esetben alá kell vetniük magukat Anglia törvényeinek. A megkérdezettek 20 százaléka szerint a liberális nyugati társadalmak soha nem lesznek összeegyeztethetők az iszlámmal, a muzulmánok 14 százaléka pedig azt mondta, hogy nem érzi biztonságban magát Nagy-Britanniában.

Sayeeda Warsi volt brit külügyi államtitkár, aki maga is muszlim vallású, riasztónak nevezte a számokat. A 2011-es népszámlálás adatai szerint mintegy 2,8 millió muzulmán él Nagy-Britanniában, ők teszik ki a lakosság 4,4 százalékát.

Január 7-én két szélsőséges iszlamista megtámadta a Charlie Hebdo című szatirikus francia lap párizsi szerkesztőségét, és megölt tizenkét embert. Egy nappal később egy harmadik iszlamista a francia főváros egyik külvárosában megölt egy rendőrnőt, majd január 9-én túszokat ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban. A túszdráma négy halálos áldozatot szedett. A francia rendőrség még aznap végzett mindhárom elkövetővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik