Nagyvilág

Öngyilkos lett a Mesterszakács kiesője

Josh Marks (Josh Marks)
Josh Marks (Josh Marks)

Lelőtte magát Joshua Marks, a Gordon Ramsay-féle szakácsverseny finalistája.

A férfi látszólag elégedett volt életével. Igen szoros versenyben lett második lett a Mesterséf (Masterszakács) televíziós vetélkedő 3. évadában. Holttestét Chicago egyik városrészében találták meg, mellette egy fegyver hevert. A hivatalos jelentés csak a boncolás után készül el, de a rendőrség szóvivője szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a férfi saját magát lőtte főbe. Joshua Marks – családtagjai szerint – bipoláris depresszióban és skizofréniában szenvedett.


Fotó: Facebook / Gregory Bettis

Joshua Marks már a harmadik szakács, aki öngyilkos lett, miután szerepelt Gordon Ramsay valamelyik műsorában. A pokol konyhája után – amelyben a sztárszakács megpróbálta fellendíteni hanyatlóban lévő éttermüket – a 39 éves Joseph Cerniglia egy hídról vetette magát a Hudson-folyóba, Rachel Brown pedig szintén főbe lőtte magát. Haláluk miatt sokan a mindenkit szapuló, állandóan üvöltöző Gordon Ramsay-t okolták.

Marks szülei szerint a világ legismertebb tévés szakácsa közvetve hozzájárult fiuk halálához, az ő műsora után került felszínre betegsége, amit a múlt héten kórházban próbáltak kezelni. Miután a döntőben egy vak nővel szemben alulmaradt, hangokat hallott, szinte egész nap zavart volt. Kiderült, hogy skizofrén, amit a versengés hozhatott felszínre. Júliusban letartóztatták, mert rendőrökre támadt. Akkor azt, mondta, hogy Gordon Ramsay megszállta, és istenné változtatta.

Mentális betegségéről beszél Josh Marks:

 

Mi az a bipoláris depresszió?

A bipoláris depressziót az különbözteti meg a “sima”, nyomott, lehangolt érzelmi állapotú (unipoláris) depressziótól, hogy a lehangolt szakaszok után felpörgős, felhangolt, mániás szakaszok váltják egymást – ilyenkor a beteg nagyon energikus, lelkesnek tűnik, s akár még aludni sem tud napokon át. A népesség egy százalékát érinti a betegség.

15-30 éves korban jelentkeznek az első tünetek, általában depressziós szakasszal, a mániás szakasz akár 10 év után jelentkezik először (és addig általában unipoláris depresszióval kezelik a beteget).

A depressziós tünetek: nagyfokú lehangoltság, érdeklődés elveszítése, az örömre való képesség jelentős csökkenése vagy teljes hiánya csökkenő aktivitás, a beteg fáradékony, lelassult, gyakori a memóriazavar a beteg önértékelése alacsony, gyakori az alvászavar, étvágytalanság, szenvedélybetegség
(kezelés nélkül 6-8 hónapig tart)

Mániás tünetek: az öltözék zilált, rendetlen, a beteg viselkedése zaklatott, izgatott, esetleg agresszív, támadó a szociális gátlások elvesznek, betegségbelátás nincs. gyakori a nagyobb mértékű alkoholizálás, játékszenvedély, csalás a beteg túlköltekezik, adósságokba veri magát, ám ezzel nem szembesíthető öntelt, önértékelése fokozott csapongó, semmi nem köti le, munkáit nem képes befejezni alvásigénye erősen lecsökkent, étvágya, szexuális késztetései viszont akár extrém szintig felfokozottak
(kezelés nélkül 4 hónapig tart)

Vajon Ön depressziós? Tesztelje le magát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik